Фізичні та психічні симптоми ПТСР: чому часто військові не звертаються по допомогу – військовий ЗСУ Білка (Відео)

ПТСР сам не минає, а проблема з часом стає тільки серйознішою. Тут треба пропрацьовувати зі спеціалістом

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська і блогер, народний психолог та армієць ЗСУ Тарас Білка обговорили чому виникає ПТСР (посттравматичний стресовий розлад – ред.) у військовослужбовців та чому не всі поспішають йти до психотерапевта.

Фізична симптоматика – депресивність в першу чергу і надмірна нервовість. Надмірна нервовість дуже просто спостерігати – людина може довго спати, навіть по 10 годин, і не висипатися”, – говорить армієць.

І додає: “А моральна симтоматика – депресивність, понурий стан. Мені просто тоді пощастило, що я сам звернувся по допомогу, бо я розумів, що зі мною відбувається. Я бачив, як у людей їде дах. Відчуваєш депресивність, ненависть, починаєш чути звуки, яких немає, починаєш іноді говорити з мертвими у снах. Отакі дзвіночки”.

На запитанння, як довго виходити з такого стану, армієць каже, що йому на це знадобилося пів року фахової допомоги.

І пояснює: “Але у мене цей стан був загостреніший. Одночасно загинуло 17 людей, яких я дуже добре знав і це сталося на мій День народження. І це було в Донецькому аеропорту. Це був початок 2015 року. Мене сильно накрило, бо був ще бекграунд до цього. Я буквально через тижні три-чотири я вже зрозумів, що напевно звератися до спеціаліста. Але насправді я би практикував відверті розмови. Іноді і з  цивільними достатньо виговоритися. Але сам собою ПТСР не проходить і щодалі, то стає гірше. І я навіть розумію тих, хто військових, які десь розуміють, що їм потрібна допомога, але при цьому не звертаються до психологів все одно”.

Білка також розповів, що у нього виходило інтерв’ю з морським піхотинцем, який евакуйовувався з Маріуполя і вони на машині виїжджали з заблокованого вже міста.

“Це за кілька днів трапилося до подій на “Азовсталі”. Йому вдалося прорватися, але машина була впритул розстріляна з кулемета і він чи то один вижив чи двоє. Він мені відкрився, бо це було в підвалі у Запоріжжі під час повітряної тривоги. Він каже, а що з тобою було? Я кажу, зі мною було таке, таке. Він побачив, що я йому відкрився – і він мені відкрився теж. І ми про психологів почали говорити, а він каже: “Я не можу йти до психологів. Тому що вони не воєнні психологи, я їм буду щось розказувати, а вони не зрозуміють, тому що людина не може зрозуміти цих емоцій, тому що вона не пережила цього. Як я можу відкритися цим людям?”. Я і розумію таких військових, і не розумію водночас, бо він же мені відкрився. Але я не фаховий психолог і в мене нема того інструментарію і скілів, щоб допомогти йому”. 

Дивіться повне інтерв’ю з блогером, народним психологом та армійцем ЗСУ Тарасом Білкою:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *