“Припиніть знущання над культурною інституцією”: депутати “ЄС” звернулися до Кабміну через реорганізацію Довженко-Центру

Будь-які зміни мають відбуватися у діалозі із суспільством, а не так, наче це якийсь “приватний магазин”, – наголосив Княжицький

Народні депутати з фракції “Європейська Солідарність” звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із зверненням щодо “реорганізації” Довженко-Центру. Адже рішення Держкіно, на їхню думку, загрожує шкодою унікальному для України кіноархіву, устаткуванню та обладнанню.

Про це повідомив журналістам Микола Княжицький, передає пресслужба політсили.

Він наголосив, що хоча Кабмін має право на створення чи реорганізацію державних інституцій, але будь-які зміни мають відбуватися у діалозі із суспільством, а не так, наче це якийсь “приватний магазин”.

“Очевидно, у Довженко-Центру є авторські права на велику кількість української культурної спадщини. І є велике побоювання щодо того, що ця реорганізація проводиться лише, щоб приватизувати ці авторські права, щоб хтось на цьому заробляв, а кошти від продажу наших фільмів, в тому числі анімаційних, йшли не на пропаганду українського кіно, як це було в Довженко-Центрі, а в чиїсь кишені”, – зауважив нардеп.

І додав, що громадськість турбує – чи не припинить існувати сама інституція.

“Мало того, що ми припинили зараз фінансувати українське кіно, ми припинили фінансувати Український культурний фонд, ми ще й знищуємо ефективно працюючі інституції. Для країни, яка воює, це є абсолютно не мудро. Розмови про те, що гроші треба давати не на кіно, а на війну – це розмови “на користь бідних”, тому що вистачає грошей, щоб дороги ремонтувати, а не вистачає, щоб кіно знімати. Вистачає грошей на корупцію, а не вистачає грошей на підтримку Довженко-Центру. Очевидно, це відсутність гуманітарної політики в державі зараз”, – вважає парламентар.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Фракція “ЄС” спрямувала звернення до уряду, аби “припинити це знущання над культурною інституцією”. Він нагадав, що досвід сумнівної реорганізації Одеської кіностудії, коли держава втратила майнові права на тисячі художніх фільмів, свідчить, що без повноцінного суспільного контролю та прозорої звітності – реорганізація Довженко-Центру може призвести до втрати української кінематографічної спадщини.

Депутати закликали виконавчу владу роз’яснити такі аспекти:

  • Чи є у підприємств, на чию користь здійснюється реорганізація, належні умови для зберігання колекцій фільмофонду?
  • Чи є в достатній кількості кваліфікований персонал з досвідом роботи з кіноархівами?
  • Які додаткові витрати державного бюджету будуть здійснені для фінансування розподілу функцій, що їх зараз виконує Довженко-Центр, між фактично трьома юридичними особами, одна з яких навіть ще не створена?
  • Які функції залишатимуться за Довженко-Центром внаслідок його реорганізації?
  • Як планується доля трудового колективу, який десятиліттями працював з кіноархівами, після проведення реорганізації?

Довідка. Довженко-Центр є єдиним вітчизняним членом  Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Із 1994 року він займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно, поширенням національної кіноспадщини.

Центр обладнаний сучасним фільмосховищем із системою клімат-контролю, має єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво.

Нагадаємо, раніше культурні інституції виступили проти “реорганізації” Довженко-Центру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *