15 гривень на триразове харчування: які реалії госпіталю ветеранів війни – сюжет

Військовослужбовці, які лікуються у госпіталі ветеранів війни, потрапляють сюди з різних міст України

15 гривень на добу – за такі кошти від Національної служби здоров’я у військових шпиталях мають триразово харчувати українських воїнів, повідомляє “5 канал”. У такій реальності без допомоги зі сторони це складно назвати раціоном. 

Військовослужбовці, які лікуються у госпіталі ветеранів війни, потрапляють сюди з різних міст України. Дехто спочатку перебував у закладах прифронтових областей. Тому їм є з чим порівняти умови. Зокрема, харчування.

“Фрукти дають нам, м’ясна продукція є, рибна є, що потрібно ще нам? Достатньо всього”, – каже бойовий медик Олег.

Доброволець Михайло зауважив: “Їсти, якщо ікри червоної немає, так це вже ваші проблеми. А так цілком вистачає, все чудово”.

“Кожен день це м’ясо чи котлета присутні в раціоні. Овочі, фрукти, цитруси. Якщо цивільна лікарня, то там як небо і земля, там так, щоб не померти”, – наголосив голова Асоціації ветеранів регіону.

Директор шпиталю розповідає, що заклад забронювало Міністерство оборони на прийом учасників бойових дій. Фінансування йде від НСЗУ, у вартість медичного випадку входить перелік необхідних медичних послуг, лікування і харчування. На їжу це близько 15 грн на добу за одного пацієнта. Медик каже: на мінімальне харчування треба не менш як 25 грн, але це для годиться. Ситим не будеш. Відповідно до законів, заклад мають фінансувати згідно з постановами про харчування військових ЗСУ. За ними на харчування одного воїна мали б отримувати близько 150 грн на день.

“Але ці норми взагалі не виконуються, вони ігноруються. Навіть з настанням військових дій ця ситуація практично не змінилась. Вище керівництво трактує, що є певне неузгодження законодавства. Як на мене, просто не хочуть прийняти відповідального рішення”, – наголосив директор закладу.

Свою допомогу у харчуванні воїнів запропонували громади. У сусідньому селі на кухні дитячого садочку кипить робота. Сьогодні тут печуть пиріжки для шпиталю. А взагалі від початку повномасштабного вторгнення для госпіталю жінки ліплять вареники, пельмені, готують зрази, печуть різну випічку. З інгредієнтами допомагають підприємці. Готові смаколики, фрукти, овочі потім відвозять до шпиталю.

“У даний час це важливо, адже там на лікуванні знаходяться хлопці, які стали на захист нашої держави. Дякуємо їм дуже. Це зовсім маленький відсоток – те, що ми робимо, якщо порівняти з тим, що роблять наші військові для нас”, – акцентувала увагу староста округу.

Обласна адміністрація, директор закладу, теж найближчим часом виділить додаткові 2 мільйони гривень на харчування і на медикаменти. Від Нацслужби здоров’я майже за 6 місяців заклад на це отримав 493 тисячі гривень. Одночасно були централізовані поставки від держави на медикаменти на майже 300 тисяч гривень. Більш як на 6 млн грн допомогли спонсори ліками. Та сама ситуація і з харчами. Адже коли у відділеннях щодня лежать декількасот людей, видатки на їжу значні. Норми виконувати неможливо, хіба що наполовину.

“На жаль, від держави ми віддачі не відчуваємо. І хотілось би, щоб це питання нарешті якось вирішилось. І указ президента чинний, і постанови Кабміну від 2016 року. А загалом їх є 37 законодавчих актів”, – підсумував директор закладу.

Понад 200 осіб тут щодня на лікуванні. За період воєнного стану госпіталь пролікував понад 2,5 тисячі учасників війни.

Читайте також: Київський паб тримає кулінарний фронт: як волонтери забезпечують триразове харчування військовим 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *