Пробігти 42 кілометри селами Київщини: як паралімпійці збирали кошти на допомогу потерпілим від війни – сюжет (Відео)

Спортсмени знайомі вже понад 20 років

Пробігти 42 кілометри селами Київщини – таку мету поставили собі паралімпійці Олег Іваненко та Василь Закревський. Усе, щоб допомогти місцевим, які постраждали від ворога під час наступу московитів на початку великої війни. Як спортсмени долали дистанцію та що цікавого чекало їх на фініші, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

9-та ранку – ще не дуже спекотно. Спортсмени починають марафон. Кожен тренувався окремо, тож це був перший спільний забіг.

“Зараз корегуємо з Васею рух, щоби чітко проходити ями, проходити ті такі бугорочки, які нам зустрічаються, вибоїни, які ще і після артилерійських вибухів залишилися. Десь, бачте, тут і ґрунтова дорога є, де не просто долати цю дистанцію – вверх-вниз. Ну але витримуємо”, – каже параолімпієць Олег Іваненко.

Вирви, пошкоджена дорога та зруйновані будинки – такий антураж благодійного забігу у Броварському районі на Київщині. Маршрут пролягав через 8 сіл, які постраждали від наступу росіян. Дистанцію 42 кілометри долають впевнено, попри спеку та великі навантаження. У кожному селі роблять невеликі зупинки. Місцеві зустрічають спортсменів із прапорами та щирими усмішками.

“Підтримуємо, тому що хлопці наші відомі, тому що за їхньої ініціативи, я думаю, будуть допомагати інші люди, це на допомогу нашого району”, – розповіла жителька Мокреця Галина.

Жителька Бобрика Людмила наголосила: “Треба підтримувати якось людей, треба підтримувати дух наш, бо це головне”.

“Такі заходи взагалі дуже важливо робити, щоб підтримати бойовий дух і надію в місцевих мешканців”, – повідомив друг Олега Іваненка Анатолій.

Марафонці ще на дистанції. Але вірять, що назбирають грошей і зможуть допомогти місцевим.

“Ми передаємо об’єднаній Димерській громаді на відновлення школи. Всі кошти, які ми зберемо з Василем, ми передамо сюда, а громада вже розпорядиться, як правильно їх використати і що вдасться їм зробити за те, що ми задонатили”, – пояснює паралімпієць Олег Іваненко.

Спортсмени знайомі вже понад 20 років. Це допомогло бігти в одному ритмі. З Бервиці до Скибина дісталися за 6 годин. На фініші їх зустріли музикою та оплесками. Василь втратив зір у 6 класі через травму очей. Та це не завадило чоловікові стати заслуженим майстром спорту України з паратриатлону – спорту, який поєднує плавання, їзду на велосипеді та біг. Та й благодійний марафон його не злякав. Поряд із ним бігли гіди, які допомагали минати ями та нерівності на шляху.

“Якщо є у людини якась вада, то це не є проблемою і завдяки цьому можна робити різні активності, наприклад, ті активності, які ми зараз робимо. Довести і дати суспільству розуміння, що життя не закінчується”, – наголосив паралімпієць Василь Закревський.

Олег долав дистанцію переважно завдяки силі біцепсів. Усе тому, що понад 25 років тому травмував шию. Через це чоловік не може рухати ногами, спиною та пальцями рук. Та це не завадило під час перепливання Ла-Маншу та Босфору. Марафон спортсмен їхав на веломобілі, педалі крутив руками.

“Сьогодні така знакова для мене подія. Вперше в історії України такий зробили марафон спільний, коли незряча людина із людиною на візку подолала таку дистанцію”, – додав Олег Іваненко.

Хоча Олег із Василем сильно не поспішали, встановили рекорд України у благодійному спорті зі спецпідготовкою. Тож на фініші отримали сертифікати. На цьому паралімпійці зупинятися не планують. Наступний марафон хочуть провести поблизу лінії бойових дій на Харківщині чи Херсонщині.

Марія Марчук, Валентин Стрєльцов, “5 канал”

Читайте також: “русня має бути відправлена вслід за кораблем”: у Києві відбувся велозабіг на підтримку захисників “Азовсталі” та ЗСУ

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *