Як аеророзвідники коригують вогонь артилерії та мінометників на Донеччині – сюжет (Відео)

Зазвичай вони працюють у парі – один аеророзвідник керує коптером, інший – на зв’язку з мінометниками чи артилерією

Піски та околиці – одна з найгарячіших ділянок фронту. Тут майже не вщухає артилерійська канонада. На ворожі обстріли відповідають наші армійці та добровольці. Точно та влучно. У цьому їм допомагають аеророзвідники.

І так тут весь день. Бої за Піски розпочинаються від самого ранку і завершуються пізно вночі. Якщо завершуються. Роль першої скрипки у них відіграє артилерія. Але часом до вже звичних розкотистих звуків артканонади додається низькочастотний гул авіації. У неділю вона відпрацьовувала по цілях авіабомбами. Малу авіацію на фронті, можливо, не так чути і видно, як штурмовики чи винищувачі, але її ефективність у великій війні важко переоцінити. Без очей, здатних заглянути у ворожий тил та ефективно коригувати арт і мінометний вогонь армійцям та добровольцям, які тримають оборону Пісків, було б дуже важко стримувати постійні штурми росіян.

Вони на постійному зв’язку – аеророзвідники та мінометники. Завдяки літунам боги війни точно та ефективно знищують живу силу і техніку на “нулі”, і далі. Нинішня ціль – піхота, яку в одному з ворожих окопів помітили армійці.

“Сьогодні нам скинули, що виявлено рух, і ми одразу піднялися. А так як коли – буває, ми виявляємо, буває, нам скидають. Головне – взаємодія та зв’язок. Якщо нема взаємодій і зв’язку, то немає і роботи”, – наголосив військовослужбовець ЗСУ “Волинь”.

Зазвичай вони працюють у парі – один аеророзвідник керує коптером, інший – на зв’язку з мінометниками чи артилерією. Сьогодні у парі – новенький. “Динаміт” – боєць добровольчого підрозділу Санта, хто переймає навики коригування вогню. Це його перший досвід у цій роботі. І вона йому, зізнається, дуже подобається.

“Тому що ти бачиш, як їх розриває. Складності у погоді, тому що коптер може носити. І все”, – зауважив боєць окремого добровольчого підрозділу Санта “Динаміт”.

Свого аеророзвідника добровольці не мають. Поки що. Хоча на цій ділянці фронту працюють з 24 лютого, не покидаючи гарячі Піски та околиці всі пів року великої війни. Їхня основна зброя – міномет. І вони коригують вогонь і на око, або за допомоги малої авіації. У цьому до сьогодні їм допомагали армійці. З безпілотників це набагато дієвіше. Бо все це на очах, в прямому ефірі, це не просто ти в площині дивишся, коли з тієї самої камери ти можеш не вгадати. А тут воно все перед тобою. Ти бачиш це все. Це дуже дієво.

“Динаміт” – впертий учень, визнає “Волинь”, а це означає, що за тиждень-два він зможе самостійно коригувати мінометний вогонь добровольців. І так, каже, і повинно бути на фронті. Свої “очі” мусить мати кожен підрозділ, який тримає оборону на “нулі”.

“В ідеалі, коли кожна маленька групка має свої очі. Якщо ми працюємо одним коптером і у нас є декілька”, – підсумував “Волинь”.

“Волинь” сам до 2017-го був добровольцем “Правого сектора”. 5 років тому підписав контракт зі Збройними силами України. Відтоді і літає, забезпечуючи цінною інформацією розвідників і добровольців. З 24 лютого він працює щодня. Бо, попри щоденні втрати ворога, цілей по той бік окопів все ще не бракує. Результати нинішнього полювання – майже у ціль. Подальшому коригуванню завадив дощ. Але після нього мінометники пообіцяли закріпити власні результати.

З Донеччини, Ольга Калиновська, Сергій Клименко, Сергій Малін, “5 канал”

Читайте також: “Вдалось зібрати вже близько 855 млн грн на купівлю нових БПЛА” – Федоров про “Армію дронів”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *