Комар маскує верблюда

Роздуми до Слова Божого на вівторок ХХІ звичайного тижня, рік ІІ

 

 

Дріб’язкове виконання права для книжників та фарисеїв було лише маскуванням занедбання набагато суттєвіших заповідей: даєте десятину з м’яти, кропу й кмину, а занедбали найважливіше в Законі: суд, милосердя та віру! Вираз «ковтаєте» (верблюда) в іншому значенні може означати «тонути в чомусь».

Здається, така людська схильність спостерігається і до сьогодні — хтось, хто має поважні моральні занедбання, буде звертати увагу на різні дрібнички і виконувати зі страхом різні, часом нерозумні і не Божі ритуали. Можна занедбувати молитву і таїнства, але перфекційно пильнувати, щоб бува не привітатися через поріг. Можна не виконувати Декалогу, але обходити десятою дорогою стежку, через яку пройшла чорна кішка або чоловік з порожніми відрами. Можна роками не сповідатися і не приймати участі в недільній Євхаристії, а одночасно боятися в неділю зробити якусь лишню роботу…

Все дуже просто — коли хтось не бере до уваги Божих заповідей, починає створювати свої власні, починає жити згідно якихось власних релігійних ритуалів, згідно власної релігійної системи.

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *