“Я хоч і без ніг, зате з головою”: люди з інвалідністю евакуйовуються із зони бойових дій – сюжет (Відео)

Поки не знайдуть постійного місця для маломобільних втікачів від війни, волонтери з вокзалу везуть їх до тимчасових прихистків

Понад 2 тисячі осіб з інвалідністю евакуювали волонтери із зони бойових дій. Маломобільних людей здебільшого доводилося вивозити зі сходу крани, проте останнім часом додалися охочі виїжджати і з півдня Дніпропетровської області. Як рятують тих, хто самотужки не може виїхати – бачила журналістка “5 каналу” Вікторія Ковальова.

Евакуаційним потягом до Дніпра Віктор щойно прибув із Донеччини. Вже кілька років він прикутий до ліжка. У рідному Бахмуті за ним доглядали сини. Декілька місяців тому виїжджати з ними з рідного дому він не схотів. І дуже швидко пошкодував, коли місто почали бомбардувати.

“Уже немає Бахмута майже. Бомблять кожну ніч, кожен день, зранку до вечора. Будики порозбивало – і великі, і маленькі”, – каже переселенець Віктор.

У Дніпрі Віктора зустрічає син і вже чекають у лікарні. Проте з майже десятка маломобільних людей, яких нині вивезли зі сходу, він єдиний, кого зустрічають рідні. Решта – самотні люди, каже колишній шахтар Олександр. Він виїжджає з котом і подругою, яка теж має інвалідність.

“Ми тікаємо з Добропілля, бо там пуляють ці кацапи срані. Я, хоч і без ніг, проте з головою. Якби були ноги – кацапів пи**ив би! Пи**ив би, а так нема”, – розповів переселенець Олександр.

Поки не знайдуть постійного місця для маломобільних втікачів від війни, волонтери з вокзалу везуть їх до тимчасових прихистків. Туди вони потрапляють часто голодні й немічні, втративши останню надію.

“Це страшно. Була історія в нас, коли приїхали чоловік і жінка, обидва неспроможні. Він на візочку. У нього трофічні виразки, він у сміттєвих пакетах на ногах, в такому халаті. Дуже брудні. Його дружина лежача, бо в неї був інсульт і потім ще травма хребця. І він сліпий ще до всього. Я кажу, а як він доглядав. Вона каже, а він навпомацки мазав мені пролежень”, – пояснює волонтерка благодійної організації “Восток-Сос” Ольга Владимирова.

“Там є люди, які не можуть прийти до автобуса, і вони просто лежать. Їхні сусіди всі евакуювалися і вони не можуть дістатися ні до аптеки, ні до магазину, ні до автобуса. Вони просто лежачі”, – розповідає координатор евакуації благодійної організації “Восток-СОС” Ярослав Корнієнко.

Ця благодійна організація однією з перших заходилася допомагати немічним. Евакуювати з зони бойових дій маломобільних людей вони розпочали в березні. Відтоді завдяки їм прихисток у безпечніших регіонах країни знайшли понад 2000 осіб з інвалідністю.

“Ми побудували таку логістику, щоб ці люди були в гідних умовах весь час. У нас є водії з бусами, де можна перевозити лежачих людей. Вони вантажать їх на евакуаційний потяг “Покровськ – Львів”, де є спецвагон для людей з інвалідністю. Якщо людям є куди їхати, їх зустрічають рідні. Це добре, але якщо їм нема куди їхати, або потрібний трансфер в якісь інші міста нашої країни або за кордон, то ми знімаємо їх в Дніпрі, відвозимо в місце тимчасового прихистку людей з інвалідністю, а звідти вже керуємо їхньою логістикою далі”, – каже координатор евакуації благодійної організації “Восток-СОС” Ярослав Корнієнко.

Роман – один із тих, хто безпосередньо вивозить людей із зони бойових дій. Сам він двічі переселенець. 2014-го виїхав з окупованої Кадіївки, цієї весни довелося полишити й Кремінну, де прожив 8 років. Покинув дім, проте кинути напризволяще людей, які потребували його допомоги, не зміг.

Спершу евакуатори працювали лише на сході країни, проте нині їхній регіон роботи значно розширився.

“Наразі спостерігаємо збільшення звернень, кількості звернень населення з півдня Дніпропетровської області. З Нікополя, Марганця. Також бувають звернення до нас з окупованих областей, а також люди просять вивезти з Запоріжжя. В Запоріжжі є ситуативний розподільчій центр, куди прибувають люди з півдня України, і далі вони потребують, щоб хтось їх далі довіз до місць перебування, проживання або до якогось транспорту”, – каже координатор евакуації благодійної організації “Восток-СОС” Дмитро Подзолков.

Зараз у Дніпрі офіційно зареєстровано понад 13 тисяч переселенців з інвалідністю. Більшість із тих, хто наразі прибуває з зони бойових дій до міста, отримують тут лише тимчасовий прихисток, а далі волонтери розшукують для них місця, де їх зможуть прийняти на тривалий термін. Державної програми евакуації маломобільних людей із зони бойових дій наразі немає. 

Вікторія Ковальова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, Верещук прогнозує обов’язкову евакуацію з інших регіонів України, крім Донеччини.

Читайте також: Уряд підготував рішення про термінову евакуацію мешканців Донеччини – Зеленський

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *