Родина облаштувала собі дах у курнику: як волонтери допомогли створити “Єврокурінь” – сюжет (Відео)

На площі у 24 квадратні метри для родини зробили ліжко, кухню, санвузол та провели у будинок електрику

“Гради”, фосфорні міни – усе це було на подвір’ї родини із села Мощун. Петро та Наталя із сином Давидом втратили своє помешкання під час наступу московитів поблизу столиці. Спільна волонтерська ініціатива “Купи мені дім” допомогла звести тимчасову оселю для цієї сім’ї. З пінопласту, який покрили вогнетривкою фарбою. Ключі в День Прапора передали власникам. Тож тепер із курятника, де тимчасово жила сім’я, вони переїхали в “Єврокурінь”. На новосіллі побував журналіст “5 каналу” Назар Войтенков.

Петро показав залишки російської міни, які знайшов на подвір’ї. З родиною встигли евакуюватися у переддень удару, коли московити знищили їхній будинок.

“Не знаю. Усе в нас було, було все добре. Ми виїхали п’ятого числа, а шостого числа уже були два прильоти в будинок”, – розповідає мешканець Мощуна Петро Заїка.

Цілим на подвір’ї лишився один сарай. Тож вимушено, родина облаштувала собі дах у курятнику.

“Да, у нас тут був курник. Ну, ми розгребли і тут жили. Зараз у нас “Єврокурінь”. Він, звісно, набагато кращий, з усіма зручностями”, – розповів житель Мощуна Петро Заїка.

“Єврокурінь” – це ініціатива кількох волонтерських організацій та фондів, які разом створили проєкт “Купи мені дім”. Щоби допомогти родинам, які втратили житло через обстріли та воєнні дії, які розв’язала держава-терористка. І вже назбирали кошти на перший будинок. Його називають пілотним. Тут оселилися Петро з Наталею та їхній маленький син Давид. На площі у 24 квадратні метри: ліжко, кухня, санвузол, у домі є електрика. Одна з особливостей: енергоємність, оскільки будинок увесь із пінопласту.

“Будинок енергоефективний, енергозаощадливий. В ньому буде дуже комфортно і дуже дешево досягнути комфортної температури взимку. Також він не потребує охолодження влітку. Ми даємо гарантію на п’ятдесят років, але ми впевнені, що він перестоїть і сто п’ятдесят років”, – розповів голова громадського об’єднання “Вільна генерація” Олексій Сатов.

А впевнений Олексій тому, що пінопласт, попри свою легкозаймистість і крихкість, вкритий особливим шаром полімерної фарби. Вона, за словами волонтерів, робить стіни тимчасового помешкання міцними та вогнетривкими. У майбутньому ініціатори проєкту перевірять, наскільки полімер захищає від уламкових розльотів.

“У нас від антивандального доходимо взагалі до питань балістики. Так що будемо сподіватися, що за місяць спробуємо продемонструвати захист з цим полімером уже від пострілів. Відповідно, осколкових якихсь розльотів і так далі”, – пояснив засновник благодійного фонду “Нове відродження України” Ярослав Бондаренко.

Отже, як запевняють організатори, цей пінопласт неможливо проламати через те, що він покритий особливим полімером. 

У Мощуні це поки єдиний “Єврокурінь”.

“Ми дуже хочемо, щоб їх було дуже багато. В нас знищено сто шістдесят чотири будиночки. Це спалені під нуль”, – розповів в.о. старости села Мощун Петро Макушенко.

До кінця року організатори проєкту “Купи мені дім” планують побудувати таких близько ста у Мощуні. Стільки ж будиночків хочуть звести і в селі Киїнка, що на Чернігівщині. Поки волонтери міркують над планами, Наталя вже думає про місце для дитячого ліжка.

Назар Войтенков, Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: Мощун – село, яке страшною ціною зупинило рашистську навалу – сюжет

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *