Без холодильника і душу: знищені під Києвом села досі не мають електроенергії – сюжет (Відео)

У Мощуні та околицях із майже 3 тисяч будинків понад 2 тисячі знищено

росіяни втекли, а цивілізація не повернулася – жителі Мощуна, що на Київщині, уже пів року виживають без світла і води. У побуті виручає генератор. А щоб мати, де жити, відбудовувати понівечені домівки доводиться вручну. Люди благають місцеву владу зробити бодай щось. Однак попри численні обіцянки, електроенергія так і не з’явилася. У ситуації розбиралася журналістка “5 каналу” Оксана Паращак.

Пральними машинами, душем чи електрочайниками востаннє родина Непевних користувалася ще пів року тому. В перші дні вторгнення садівниче товариство “Пуща-Водиця” залишилося без світла і газу. Влітку до такого навіть звикли, зізнається Ігор, а от як виживатимуть з осені – поки й гадки не має.

“Грубку можна вимурувати, дрова заготовити, то ще якось можна буде. А без світла важкувато буде. Навіть елементарне їсти зварити – холодильників нема, де його ховати? Ніде. Оце кожен вечір приїжджаєш, зварив і з’їли зразу”, – розповідає місцевий житель Ігор Непевний.

17 років тут із родиною живе Любов Антонівна. Від її дому не залишилося нічого – жінка мешкає у синовій бані. Саме ця місцевість, розповідає, стала форпостом оборони Києва – тут наші захисники зупинили росіян. Та навіть тоді, коли території визволили, її внуків розкидало по світу – у таких умовах, зітхає, молоді тут робити нічого.

“Ми втрачаємо молодь, ми втрачаємо дітей, це покоління. Якщо воно роз’їдеться і не повернеться – ми дуже багато втратимо. А вони вимушені тікати. Навчання не може бути, тому що нема світла, нема інтернету – куди?” – каже місцева жителька Любов Антонівна.

Окрім інтернету, складно впіймати тут і мобільний зв’язок. Дві поділки мережі ще треба пошукати. Та і це – не найбільша проблема. Після окупації в місцевості годі знайти бодай кілька вцілілих будинків. Їх господарі беруться відновлювати власним коштом. Сучасні садиби доводиться ремонтувати дідівськими методами.

Місцеві показують офіційні дані – таких будинків поблизу Мощуна – не десятки. Їх лише в цьому садівничому товаристві майже триста! А загалом у селі та околицях із майже 3 тисяч будинків понад 2 тисячі знищено. До місцевої влади, розповідають, зверталися не раз – та до них нікому немає діла.

“Ми тут! Але про нас забули і махнули рукою. І подумали: ну заспокояться вони, мабуть, забудуть, а далі поїдуть по своїх квартирах і воно притихне! А ми переживаємо, що наші будинки за зиму розграбують!”, – скаржиться місцева жителька Лілія Іванків.

Трансформатори були знищені росіянами ще в перші дні війни. Ними користувалися кілька таких товариств. А загалом понад півтори тисячі будинків, 5 місяців після визволення Київщини, а електромережі тут так і не відновили. Місцеві зверталися до постачальника електрики. У компанії “ДТЕК Київські регіональні електромережі” “5 каналу” відповіли: садівничі товариства мають відновлювати самостійно і власним коштом. Місцева влада натомість годує людей жданиками. На наші дзвінки та офіційні запити в Гостомельській військовій адміністрації за кілька днів так і не відповіли.

Є в селі й рятівний генератор. Від нього селяни можуть бодай зарядити телефони – а от на холодильники, приміром, потужностей не вистачає. Але щоб його заправити, бензин потрібно купити власним коштом.

У таких умовах Лілія та Ігор самотужки відбудували передню частину свого будинку. Тут базувалися російські військові – з другого поверху обстрілювали навколишні села. Неподалік дому непроханих гостей зустріли ЗСУ.

“Оце в малого в кімнаті, у вікно попало. Оце все – на другому поверсі, в них було щось там – поставили мішки з клеєм, ну і відстрілювалися. Ну і це, що лишилося. А зброю – гранати це все – ми віддали воєнним”, – каже місцевий житель Ігор Іванків.

Уламки ворожих ракет у руїнах рідного дому знайшов і керівник міжнародного відділу служби новин “5 каналу” Михайло Прудник. Від його будинку після окупації Мощуна залишилася лише одна стіна. Таких хат тут – понад 90%. Однак на допомогу від держави люди стомилися чекати – чимало мешканців беруться відбудовувати оселі власними силами.

Оксана Паращак, Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: Мощун – село, яке страшною ціною зупинило рашистську навалу – сюжет

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *