“Маємо пам’ятати, завдяки кому ми зараз бігаємо”: у Києві пройшов забіг на честь полеглих воїнів  (Відео)

Цьогоріч акція пройде також у США, Великій Британії та країнах Балтії

“Шаную воїнів, біжу за героїв України” – із таким гаслом минув п’ятий забіг на честь полеглих захисників та захисниць. Акція відбулася у десятках міст держави, а цього року долучились і українці за кордоном. То як усе відбувається – бачила журналістка “5 каналу” Софія Норенко. 

Пробігти 2, 5 чи 10 кілометрів на честь полеглого Героя України. Саме такий забіг щорічно організовують напередодні Дня пам’яті.

“Цей забіг був створений батьком загиблого героя Олексія Дормаценка, Олегом Дормаценко ще з двома однодумцями. З кожним роком аудиторія шириться перший раз ми бігли було 300 осіб, торік було в Києві понад півтори тисячі”, – каже завідувачка просвітницько-організаційного відділу музею Революції Гідності Ольга Савенок.

Цьогоріч кількість учасників обмежена через воєнний стан. У столиці зібралося 50 людей, інші ж мали змогу долучитися онлайн. Потрібно було зареєструватися й отримати свій лист із номером та ім’ям героя. Далі самостійно обирати час та місце для забігу.

“Це наша пам’ять, ми маємо пам’ятати, дякуючи кому ми можемо сьогодні бігати, працювати, організовувати”, – каже тренерка Нацради спортреабілітації захисників України Наталія Крушинська.

За таку акцію організаторам дякують рідні полеглих героїв. Бо ж завдяки цьому про них дізнається більше людей.

“Сьогодні буду бігти за Володимира Бойкова – героя Небесної Сотні. Для мене – це уже 4 забіг. Коли ми біжимо – ця людина живе і це прізвище нагадує, що є наші герої”, – розповідає дружина героя Небесної Сотні Володимира Бойківа Наталя.

Є серед учасників забігу і ті, хто цього року долучився вперше

“Мій чоловік Віталій Гусєв, позивний “Монгол” загинув 1 березня в бою за Ірпінь. Ну раніше ходити по театрах веселились, а сьогодні буду бігти за нього. Це його кепка. Ну надіюсь він сьогодні зі мною допоможе мені, бо я взагалі не бігун”, – каже дружина Героя України Віталія Гусєва Анастасія.

Інші ж учасники забігу зауважують – для того, аби долучитися, не обов’язково особисто знати полеглого.

“Хочеться саме тих, кого особисто не знав, тому що кожному ми віддаємо частину свого серця і подяку, що ми тут живемо. Особисто я біжу за героя України, кіборга, який віддав свої найкращі роки, залишив дружину і трьох діток”, – пояснює волонтерка Валентина Цимбал.

Коли ж є бажання також у такий спосіб розповісти історію полеглого захисника чи захисниці – до 19 вересня ще можна зареєструватися. Посилання є у соціальних мережах забігу – Шаную воїнів, біжу за Героїв України. До того ж акція проходитиме цього року і закордоном. Зокрема, у США, Великій Британії та країнах Балтії. 

Софія Норенко. Сергій Новіков. “5 канал”

Читайте також: “Пробіг до 100 тисяч бронежилетів”: в Україні запустили онлайн-забіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ – подробиці

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *