З кондитера – у лісоруби: курси перекваліфікації доступні для переселенців на Хмельниччині (Відео)

Для переселенців не лише навчання є безоплатним, а й триразове харчування, а за необхідності – й проживання

Рубати, різати, крижувати дерева, готувати ділянку, прибирати чи очищати ліс. Курси лісорубів уже кілька місяців доступні для переселенців на Хмельниччині. Тут дають можливість людям опанувати новий фах та нові знання. Окрім професійних навичок, слухачам намагаються надати й ширші прикладні уміння.

“Україна підписала європейську концепцію розвитку системи розвитку охорони праці – вона стає ризикоорієнтовною. І людина, яка культурна і небайдужа як на робочому місці, вона така сама буде залишатися вдома. Тобто з нею все буде добре – і на робочому місці, і вдома”, – каже викладач із техніки безпеки Сергій Шутяк.

У цій групі навчається трохи більше десятка майбутніх лісорубів. Чоловіки, які змушені були покинути рідні домівки через війну та з різних причин не змогли потрапити на передову, тепер сіли за парти, щоби стати на економічний фронт. Вони поки не мають куди повертатися, тому готові працювати будь-де, аби бути корисними Україні.

“Дому нема, квартири нема. Поки тут. Повертатися, відбудовувати будемо, бо то ж дім. Будемо старатися”, – переконує переселенець із Донеччини Олександр.

“До війни був кухарем-кондитером. Потім – сюди приїхав. Вирішив стати лісорубом. Буду тут працювати, вчитися. Можливо, й залишуся тут по житті. Буду дивитися на обставини”, – розповідає переселенець із Бахмута Валентин.

Після теоретичних і практичних занять – екзамени, на яких і демонструють здобуті навички. Практичні навички є чи не головною частиною іспиту, який складають слухачі після завершення курсів. Тут вони демонструють готовність до практичної роботи та отримання певного кваліфікаційного розряду.

Все відбувається під пильним оком майстрів, які й виступають у ролі екзаменаторів. Адже професія лісоруба досить ризикована й належить до тих, де помилки можуть вартувати життя.

“Небезпека, що від дерев – травмування, що від працюючого інструменту: бензопили, кущоріза, так само сокира, – всім можна травмуватися”, – зауважує майстер Агропромислового центру профосвіти Анатолій Жилюк.

Навчальний заклад долучився до програми ООН, за підтримки Євросоюзу, щодо перекваліфікації внутрішньопереміщених осіб.

“Ми готуємо швачок, слюсарів із ремонту колісних транспортних засобів, газозварників, лісорубів, в тому числі. В цьому році популярна професія монтажник системи утеплення будівель. Ми маємо право, маємо ліцензії і право підвищувати і навчати”, – зазначив директор Агропромислового центру профосвіти Василь Мельник.

Для переселенців не лише навчання є безоплатним, а й триразове харчування, а за необхідності – й проживання в гуртожитках закладу. За програмою, кожен новоспечений лісоруб матиме робоче місце на Хмельниччині. Проте, ці чоловіки мріють застосувати фах у себе на малій батьківщині після визволення територій від окупантів.

Ганна Рибалка, “5 канал”

Читайте також: Як брати-переселенці з Ірпеня опанували професію коваля, щоб допомагати ЗСУ – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *