Усе для успішного контрнаступу: Порошенко передав парамедикам унікального робота для порятунку поранених (Відео)

Вперше ця бойова техніка майбутнього з’явилася в Україні

Збройні сили України наразі посилено переоснащуються – подекуди отримуючи унікальні зразки зброї. Петро Порошенко презентував унікального бойового робота, призначеного для евакуації поранених бійців, а також транспортування боєкомплектів та виконання інших військових завдань.

Про новинку лідер “ЄС” розповів на сторінці у Facebook.

“Сьогодні ми привезли в Україну зброю майбутнього. Це унікальний бойовий робот, який керується дистанційно. Це військова машина, яка стоїть на озброєнні трьох армій країн-членів НАТО – Естонії, Німеччини та Норвегії. Спільне виробництво Німеччини і Естонії. І сьогодні вперше ця бойова техніка майбутнього з’явилася в Україні. Ми думаємо, вона зробить потужний внесок для нашої перемоги”, – заявив Порошенко.

Такого робота можна також озброїти автоматичною 30-мм гарматою або протитанковою системою – як от “Стугна” чи “Джавелін”, – або розвідувальною системою із радаром.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

“Але саме цей варіант – евакуаційний. Ми спільно з “Госпітальєрами” хочемо започаткувати проект “Журавель” на честь загиблого українського морпіха. Для того, щоб в умовах небезпеки для лікарів-евакуаторів робот міг під’їхати, забрати бійця, привезти за півтора, два чи п’ять кілометрів, щоб надати необхідну допомогу, коли рахунок йде на хвилини, і врятувати життя”, – пояснив політик.

Засновниця батальйону парамедиків, доброволець і народна депутатка Яна Зінкевич запевнила, що “госпітальєри” прискіпливо вивчать можливості новинки, будуть проведені навчання для операторів – щоб з’явилася можливість евакуювати поранених з важкодоступних місць.

Порошенко наголосив, що сьогодні всі українці тримають кулаки за бригади, які беруть участь у контрнаступі на півдні країни – і кожен робить максимум з можливого, аби забезпечити їх усім необхідним.

“Саме сьогодні ми хочемо побажати великого успіху нашим воїнам. Останній місяць наша команда говорила, що кожен українець має зробити максимум від нього залежного для того, щоби зробити успішним контрнаступ. Тримаємо кулаки за наших воїнів”, – зауважив п’ятий президент.

Він акцентував, що армія потребує сучасної військової техніки – щоб нищити ворогів і берегти життя оборонцям.

“Ми пам’ятаємо, скільки радості в нас викликало відео корегування вогню з БПЛА Poseidon, які є дуже необхідними для фронту. Сучасна і високотехнологічна зброя та техніка береже життя наших українських воїнів”, – нагадав військовослужбовець, відомий блогер Олексій Петров.

Зауважимо, що від 24 лютого 2022 року структури Порошенків підтримали ЗСУ понад пів мільярдом гривень – йдеться про тисячі бронежилетів та кевларових шоломів, зброю, сотні автомобілів, в тому числі бронемашини, вантажівки та пікапи, тепловізори, сотні дронів, електрогенератори, цифрові радіостанції, станції Starlink, військовий одяг, турнікети, аптечки, системи очистки води, засоби для будівництва фортифікаційних споруд, пальне, продукти харчування.

Нещодавно стало відомо про багатомільйонний контракт на закупівлю БПЛА оперативного рівня “Очі Арти”. Перший комплект вже надійшов у ЗСУ. Один з батальйонів ДШВ вже отримав 11 нових італійських бронемашин, куплених спільно з волонтерами ГО “Справа Громад”. Для армійців також купили 350 дронів Autel. У Великій Британії законтрактовані понад 200 вантажівок Leyland DAF, перші партії вантажівок вже надійшли у бригади на передову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *