Ми входимо в новий етап війни і партнерам час вдатися до рішучих безпекових кроків щодо України – Єрмак

Єрмак наголосив, що мрія про безпекові гарантії для України послідовно перетворюється на план із чіткими часовими межами

Міжнародна робоча група з питань безпекових гарантій для України, співголовами якої є керівник Офісу президента Андрій Єрмак і колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, наближається до завершення роботи над документом із рекомендаціями. Про це повідомляє Офіс президента. 

На третьому засіданні групи Андрій Єрмак наголосив, що мрія про безпекові гарантії для України послідовно перетворюється на план із чіткими часовими межами.

“Ми входимо в новий етап цієї жорстокої війни. На тлі подій, які розгортаються на наших фронтах, саме час партнерам України вдатися до нових рішучих кроків, які гарантуватимуть безпеку Україні. Ці гарантії мають сформувати новий безпековий порядок на Європейському континенті та унеможливити нову війну в центрі Європи”, – наголосив Єрмак.

Він заявив, що менш ніж за два місяці було створено якісний комплексний проєкт рекомендацій. Документ охоплює широке коло гарантій: військових, економічних, політичних, санкційних. Після підготовки фінальної версії документ передадуть на розгляд президенту Володимиру Зеленському.

“З його публікацією на сайті Офісу президента наші дипломатичні структури отримають потужну допомогу в контексті перемовин з урядами держав-союзників та партнерів”, – сказав Єрмак.

Він переконаний, що майбутні безпекові гарантії мають стати частиною юридично зобов’язувальних документів, зокрема договорів між Україною та країнами-гарантами.

Андерс Фог Расмуссен розповів, що оновлений (другий) проєкт рекомендацій враховує ключові коментарі, які були отримані за результатами попереднього засідання групи. За його словами, основна увага в цьому проєкті зосереджена на першій частині – це оборонні гарантії, що є основою рекомендацій.

Як повідомляв 5.UA, раніше голова делегації України на перемовинах з росією Давид Арахамія назвав чотири країни, які вже погодилися стати гарантами безпеки України.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *