росія мобілізує в окупованому Криму передусім кримських татар, вони намагаються тікати – подробиці (Відео)

За неофіційними даними, загалом жителям Криму виписали близько 60 тисяч повісток

росія взялася за примусову мобілізацію кримських татар. Роздавати повістки та забирати до військкоматів почали вже на другий день після оголошення призову. У Генштабі повідомляють: російським комісарам дали завдання передусім призвати до лав окупаційного війська саме кримських татар.

“Із направленням їх у бойові частини, що виконують завдання в районах найбільш інтенсивного ведення бойових дій. Упродовж 26 вересня цього року лише в Сакському районі мобілізовано 21 особу зазначеної національності”, – сказав речник Генштабу ЗСУ Олександр Штупун.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров розповідає: їм вдалося отримати списки призовників – і кількість кримських татар у них жахає.

“Ми жахнулися, диспропорція в цих списках уже з мобілізованих кримських татар або викликаних у військкомат була набагато більша, ніж їхня чисельність у складі населення Криму, до 80-90% в окремих районах, населених пунктах, і це не було пов’язано з тим, що там живуть лише кримські татари”, – зауважив Рефат Чубаров.

Мобілізація на тимчасово окупованих територіях – це воєнний злочин, – наголошують в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Це заборонено Женевською конвенцією, але міжнародним правом росіяни, як завжди, нехтують.

“Це є воєнним злочином, не може бути ніякої ні мобілізації, ні строкової служби людей на тимчасово окупованих територіях, незалежно від того, до якої групи вони належать”, – каже Олександра Дворецька, керівниця управління Офісу уповноваженого ВР з прав людини.

Що робити, якщо роскомісари таки принесли повістку, – інструкції дають у представництві президента в Автономній Республіці Крим.

“Це уникати мобілізації різними способами, це і виїздити і переховуватися на території Криму, виїздити на територію рф або за межі рф, у разі, якщо все ж таки потрапляє в зс рф, то усіляко уникати виконання обов’язків, а по можливості здатися в полон ЗСУ”, – пояснює заступник постійного представника президента України в АР Крим Денис Чистіков.

Йти зі зброєю проти своїх співгромадян кримські татари не хочуть, – запевняє Рефат Чубаров. Тому вимушені тікати з півострова. Через територію росії тисячі кримських татар прямують до Туреччини, Грузії, Казахстану чи Азербайджану. Але вимушені простоювати на кордонах із наляканими росіянами, які тікають від мобілізації.

“Жахливі ситуації розгортаються на кордонах Грузії з росією. Є дуже трагічні ситуації на кордонах з країнами Балтики, і, за великому рахунком, більшість людей вимушена спрямовуватися до Казахстану”, – каже голова Меджлісу.

І тут у кримських татар з’являються труднощі з перетином кордону, бо не всі мають українські документи: у когось вони втрачені, у когось протерміновані.

“Ми намагаємося координувати і ті ситуації, коли громадяни України мають повний пакет документів, або не вистачає чогось, то намагаємося допомагати їм, роз’яснюємо, як зробити так, щоб вони могли перетнути кордон чи повернутися в Україну через республіку білорусь”, – зазначає Денис Чистіков.

У проблемних ситуаціях з документами закликають звертатися до офісу омбудсмена з прав людини. Водночас голова меджлісу наполягає на тому, щоби зібрати міжвідомчу групу, аби вирішити на державному рівні питання самоевакуації татар із Криму.

“Ми закликали їх евакуюватися, люди самоевакуюються, давайте їх не кидати в цій біді”, – переконує Рефат Чубаров.

Тим часом мобілізація на півострові триває. За неофіційними даними, загалом жителям Криму виписали близько 60 тисяч повісток. Більшість – кримським татарам. І це підтверджує президент.

Ірина Сисак, Микола Довгий, “5 канал”

Як інформував 5.UA, 21 вересня російський диктатор володимир путін повідомив, що в росії оголошено “часткову мобілізацію”. Також відкрито заявив, що готовий використати ядерну зброю.

За словами міністра оборони рф сергія шойгу, мобілізувати збираються 300 тис. резервістів. Водночас у тексті відповідного указу – цієї цифри немає.

Після оголошення “часткової мобілізації” росіяни ринулися тікати до Вірменії, Грузії, Туреччини, Казахстану та інших країн. Авіаквитки були розкуплені буквально за кілька хвилин. На кордоні рф та Грузії утворилися багатокілометрові черги. До КПП навіть приїхав БТР із військовими рф – відловлювати росіян, які не хочуть мобілізовуватися.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *