“Давно муляє очі селянам”: як на Львівщині демонтують залишки радянщини – сюжет (Відео)

Пам’ятників із радянською символікою на Львівщині ще зо дві сотні

Локальна декомунізація. На Львівщині активісти заходилися зачищати область від усіх пам’ятників, барельєфів та монументів, від найменшого до найбільшого, які символізують радянський союз. В області таких споруд близько двохсот. Як демонтували залишки радянщини у селі Прилбичі, бачила журналістка “5 каналу”.

Збудований понад півстоліття тому, вже полущений радянський пам’ятник, давно муляє очі селянам. Прибрати радянщину тутешня громада хотіла давно, та все не доходили руки.

“Воно побудоване за радянських часів. Я не думаю, щоб москаль нас тут так гнобив, а ми його ще чимось прославляли, такого в нас не може бути”, – зазначила жителька села Прилбичі Ганна Видивник.

Староста села Прилбичі Роман Карпа повідомив: “Пам’ятник – це символ радянської влади, на якому зображена жінка, і біля неї є таблиця, де вказані російські солдати і напис, де вказано, що вони загинули від рук українських націоналістів”.

Щоправда, напис місцеві затерли. Врешті, дочекалися і знищення монумента. Знесення ініціювали активісти організації “Локальна декомунізація”, місцеві мешканці ідею радо підтримали. Монумент не має охоронного статусу, тож демонтовувати його чи ні, вирішує громада.

“Нам не потрібне чуже, яке геть не відноситься і було кровопролиттям, і на сьогоднішній день ми бачимо цю гірку історію. На сьогоднішній день ми хочемо свого, нашого, національного”, – зауважила жителька села Прилбичі Надія Гевало.

Ініціатор руху “Локальна декомунікація” Назар Мединський підсумував: “Відновлюючи історичну пам’ять, ми маємо усвідомлювати те, що ми повинні бути готові позбуватися не тільки ленінів, сталінів, а навіть таких символів, як оця “совєтська женщина”, яка символізує окупаційну владу”.

Пам’ятників із радянською символікою на Львівщині ще зо дві сотні, кажуть активісти. До кінця наступного року планують знести всі.

“Декомунізація Львівщини надсилає певні сигнали до громад, до районів області, щоб громади зголошуватися і інформували про те, де є невідомі для нас, ініціаторів таких справ, пам’ятники. Де виражені радянські солдати, всілякі барельєфи”, – додав Назар Мединський.

Тим часом у Прилбичах місцеві думають, що розмістити на вільному місці. Оскільки монумент стояв на подвір’ї маєтку Митрополита Андрея Шептицького, планують створити тут духовну скульптуру.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Читайте також: “ру*ню на демонтаж”: чому Київ досі не очистився від пам’ятників радянщини 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *