Наші міста: як Сватове чинило відчайдушний супротив росіянизації, а тепер може прославитися на всю Європу – сюжет (Відео)

Славиться Сватове ще й бортництвом. Таємниці цього ремесла передаються з покоління в покоління

Місто на Луганщині, яке руйнує всі міфи російської пропаганди. Ми продовжуємо цикл матеріалів “Наші міста”. Далі розповідь про Сватове. Це місто прогнало бойовиків у 2014 році, чинило супротив росіянам у лютому. Сватове пишається своєю козацькою історією і плекає її. А ще після перемоги має шанс прославитися на всю Європу. Детальніше про місто журналіст “5 каналу” Сергій Барбу розповість.

Місто козацької волі. Сватове, північна Луганщина. Місто багатої історії і відчайдушного супротиву росіянизації.

Сватове звикло чинити спротив. Не вдалося зламати його ані “совєтам” тоді, ані російській владі тепер.

2014 року Сватове стало чи не єдиним райцентром Луганщини, який не сколихнули російські провокації з сепаратистськими заколотами. Бойовики до міста заходили. Мешканці дали відпір. Заколотники кинулися навтьоки.

Чинило опір Сватове і у лютому. росіян тут зустрічали далеко не квітами, як брехала російська пропаганда.

Патріотизм і любов до України тут – від предків-козаків. Сватове – місто з великою історією. Поселення тут з’явилося у XVII столітті. Це була козацька слобода.

Його заснували козаки Ізюмського полку. Тут побудували сторожову вежу. Оборонці українських земель з неї споглядали, чи, бува, нема поблизу ворожого війська. Козацькою минувшиною мешканці Сватового дуже пишаються.

Славиться Сватове ще й бортництвом. Таємниці цього ремесла передаються з покоління в покоління. А пасіки у родинах далеко не рідкість.

Мед тут, кажуть, особливий. Все через запашний квіт із слобожанського степу. Це те, чим Сватове може прославитися на всю Європу. Український мед надзвичайно популярний продукт у Євросоюзі. Настільки, що весь річний запас на експорт до ЄС ми продаємо за кілька днів. Тому коли Україна стане частиною Євроспілки, сватівським медоносам роботи буде вдосталь. Але це вже після перемоги.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Наші міста: на що окупанти перетворили унікальне місто соляних печер – Соледар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *