Гатили з гранатометів та добивали з автоматів: очевидці розповіли про розстріл колони цивільних на Харківщині (Відео)

На місці розстрілу слідчі виявили 24 тіла. 13 із них – діти, та ще – вагітна жінка

Людмила Потапова – одна з тих, кому пощастило вціліти у м’ясорубці, яку влаштували окупанти. 25 вересня вона разом із батьками та улюбленцем родини – шпіцем Гуччі намагалися евакуюватися з Куп’янська-Вузлового на Харківщині, адже на той час навколо села точилися бої.

“Так вийшло, що виїжджаючи за Курилівку, нашу колону обстріляли”, – каже жінка.

За словами Людмили, вивозив односельців місцевий житель, який не раз їздив цим маршрутом і брав за евакуацію по 6 тисяч гривень із людини.

“Він сказав, що все буде гаразд, приходьте завтра вранці і поїдьте. Він нам сказав, що дорога чиста. Що можна їхати без проблем”, – розповідає Людмила.

Але 1 жовтня у так званій сірій зоні працівники служби безпеки виявили 5 легкових машин і “ГАЗель”, простріляні та спалені. Це відео вони зняли на місці трагедії.

“Свист куль різкий, я, якщо чесно, спочатку подумала, що це щебінь, а коли зрозуміла, що йде вибух, і крики, і люди ззаду теж кричать – вискакуєш з машини і просто лежиш”, – пригадує очевидиця розстрілу.

Людмила з мамою вискочили з простріляної автівки, а батько так і лишився на передньому сидінні.

“Він мені всю дорогу кричав – вилазь із машини! А то зараз зірвемось. Я кажу: “Я ж без тебе не піду”. Він каже: “Я поранений”. Я кажу: “Куди?” “В ногу”. Кажу: “Давай я відкрию двері ці, а ти передню. Я тебе витягну”. Я коли вилізла, хотіла витягнуть його, двері заклинило. І він не міг вилізти”, плаче Тамара Галішнікова.

“Тато був на передньому сидінні, я намагалася йому подати руку, щоб тата витягти з машини, але не встигла, коли тягла руку, автоматна черга пройшлася машиною, і тату потрапило в голову. Спочатку він був поранений у ногу і намагався вилізти з боку водія”, – з жахом згадує Людмила.

Гатили з гранатометів та добивали з автоматів, запевняє інший свідок розстрілу Микола Бондаренко. Він супроводжував сина, не хотів відпускати з дому.

“Машина сина згоріла на моїх очах, з 6-річною дитиною, бабусею та татом цієї дитини. Моя машина не спалахнула. Четверта машина горіла, і далі нічого не бачив. Я випав з машини, лежав у щебені, коліна вже прострелили мені”, – пояснює пан Микола.

На місці розстрілу слідчі виявили 24 тіла. 13 із них – діти, та ще – вагітна жінка.

“Стріляли поки не закінчилися абсолютно крики, зітхання”, – зауважив Микола Бондаренко.

З місця розстрілу Микола повз до лісосмуги. Там зібралися ще семеро тих, кому пощастило врятуватися. Потім разом діставалися пішки до найближчого села.

“Ми чули, як їде позаду техніка. Ми залазили в посадку, сиділи зігнутими, лежали на землі, щоб вона проїхала, і після того, як вона проїхала, ми ще лежали, щоб її не чутно було. Тоді ми вилазили та йшли. Ми розуміли, що вони нас шукали”, – наголошує Людмила.

Після появи свідчень про воєнний злочин росіяни намагалися перекласти провину на українських армійців. Ті, хто дивом вижили, не бачили, хто саме в них стріляв. Та кажуть: ті місця тоді були ще під контролем окупантів.

“Україна зайшла на межі Куп’янськ-Вузловий 27 числа, ми виїжджали 25”, запевняє жінка.

За даними СБУ, колону цивільних автівок розстріляла російська диверсійно-розвідувальна група.

Оксана Нечепоренко, Харків, “5 канал”

Нагадаємо, росіяни завдали ракетного удару по гуманітарній колоні в Запоріжжі – загинуло 30 людей, поранених майже 90.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *