“Успішного навчання на мовє”: у Києві автошкола відмовилась обслуговувати клієнта українською – подробиці скандалу (Відео)

Репутацію автошколи спробував відстояти її директор

Успішного навчання на мовє – таку відповідь прочитав Олег, який хотів навчатися водіння українською. Чоловік розповів: після реєстрації в автошколі “АвтоМАГ” із ним сконтактувала директорка філії на Печерську.

“Вона відписала мені російською. Через те я уточнив, якою мовою буде навчання, і вона відповіла, що російською. Я відповів, що російською вчитися водити я не хочу. А далі – от те, що ви бачили на скрінах – вона написала мені, що успіхів в навчанні на мовє”, – розповідає Олег Твердь.

Реакція не забарилася, і після публікації діалогу між Олегом та Іриною, директоркою філії, користувачі соцмереж підтримали чоловіка.

“Дякую, що реагуєте публічно. Нам потрібно міняти ситуацію. Українці мають повне право отримувати послуги своєю українською. А ті, хто ще і принижує нашу “мову” і її носіїв, мають відповідати за це. Як мінімум втратою гарної публічної репутації”, – вважає користувачка Вікторія Мазур.

“Мабуть, ця директорка пройшла той самий курс із репутаційного самогубства, що і дядько з якабу”, – пише Анна Федак.

Репутацію автошколи спробував відстояти її директор. У коментарях до публікації Олега відписав, що нині захищає Батьківщину і йому прикро через інцидент.

“Зараз перебуваю на передній лінії захисту Вітчизни! Приношу своє вибачення за цей прикрий інцидент, прошу не ганьбити вщент ім’я мого великого колективу, де низка людей зараз безпосередньо зі мною поруч, а підприємство за скрутних обставин волонтерською допомогою підтримує ЗСУ та наближає час Нашої перемоги, ще раз перепрошую, Слава Україні!” – наголосив Олег Гнатюк.

За свою колегу попросила вибачення також працівниця філії на Теремках.

“Це не позиція всього “АвтоМагу”! Мені дуже соромно, прикро, і я прошу вибачення за філіал на метро “Печерська”. Ми викладаємо українською мовою! Я написала Олегу Твердю, запропонувала пройти навчання українською мовою в іншому філіалі. Ми працюємо 24/7 для комфорту учнів, бачити цей допис дуже боляче, не хочеться в це вірити”, – переконує Марія Плис.

Публічно не відреагувала хіба що сама директорка печерської філії. “5 канал” не раз намагався з нею сконтактувати.

Олег повідомив, що директорка у приватній розмові перепросила, однак які будуть наслідки і чи філія змінить свою мовну політику – не відомо.

“За порушення мовного законодавства передбачені санкції відповідно до змін до кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді попереджень, якщо порушення були незначними і суб’єкт порушення визнав свою провину і підписав відповідні акти. Якщо такого визнано не буде і це буде завдавати шкоди, то ми можемо накладати штрафи у вигляді стягнення відповідних коштів, як це визначено нашим законом і КУпАПом”, – пояснив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Бізнес з часом – от сфера послуг, освітніх послуг. З часом бізнес все це зрозуміє, а ми як суспільство. Найважливіша ціль – підштовхувати до цього. І не казати, що там і так сойдьот. Не зійде так. Має бути по-іншому”, – вважає киянин Олег Твердь.

Назар Войтенков, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: Українська – це ідентифікатор, який дав змогу вижити багатьом військовим – Тарас Тополя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *