“Йде війна, це дуже потрібно”: одесити штурмують місцеві центри переливання крові – сюжет

Стати донором можна в будь-якому регіоні, зазначають лікарі

“Здавати кров не страшно, страшно, коли її нема”. Одесити третій день поспіль штурмують місцеві центри переливання крові. Хочуть допомогти пораненим, яких доставляють на лікування із зони бойових дій. Лише за півтори години роботи медикам вдалося зібрати понад 9 літрів крові! Журналістка “5 каналу” Ольга Дунська поспілкувалася з донорами.

Перед процедурою, лаборанти визначають у майбутніх донорів групу крові та рівень гемоглобіну. Якщо низький – здавати не можна. Далі – стисла консультація у терапевта і вимірювання тиску.

Якщо всі показники в нормі та немає протипоказів – донори прямують до операційної.

Щодня здають кров до пів сотні людей. Цього ж разу донорів виявилося так багато, що деякі чекали процедуру понад пів години. Але ніхто з черги не пішов.

Ірина прийшла здавати кров разом з чоловіком, для них це вже звична справа. Жінка – донор зі стажем – здавала кров 30 разів.

“Цього разу помічаю, що скільки б ми не приходили, тут постійно черги. Кров завжди потрібна, а зараз ще більше. Тому хотіла би попросити, щоби приходили, здавали, тут затишно, стерильно – це нестрашно”, – каже донорка Ірина Ковальчук.

А от рятувальник Олексій кров здає вперше. У чоловіка серед знайомих є ті, хто визволяє території України, і про великі потреби крові для поранених – знає з перших вуст.

“Трошки нервуюся, але радий допомагати. Іде війна, я розумію, що це дуже потрібно, багато смертей через те, що тіряють кров і вважаю, що потрібно допомагати”, – каже донор Олексій Хижняк.

У донорів беруть по 450 мілілітрів крові. Після того її обов’язково перевіряють. Лише потім відправляють за потребою. Скільки саме знадобиться та кому – сказати неможливо. Якщо раніше багато крові було необхідно постраждалим у масштабних ДТП чи пожежах. Тепер ці потреби скоротилися. Проте значно побільшало постраждалих на війні, як військових, так і цивільних.

“Це найменше, що ми можемо зробити для наших захисників, які пішли в контрнаступ, визволяючи наші землі, території. Ми будемо робити все, залежне від нас. Страшно не здавати кров, а коли її немає”, – каже донор Сергій Романський.

Стати донором можна в будь-якому регіоні. Але щоб дізнатися де кров найнеобхідніша – треба зареєструватися на сайті donor.ua.

Ольга Дунська, Одеса, “5 канал”

Читайте також: Людей прийшло настільки багато, що довелося розвертати: як в Україні відзначають День донора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *