“Війна, яку більшість держав не змогла б вести”: у Празі триває перший саміт політичної спільноти ЄС – сюжет (Відео)

На установчому саміті нової спільноти особисто присутній український прем’єр-міністр Денис Шмигаль

У Празі триває перший саміт Європейської політичної спільноти. Це нова платформа співпраці між державами ЄС і тими країнами, що хочуть вступити у Євросоюз чи є його партнерами. І не є заміною розширенню Євросоюзу. Зустріч не передбачає офіційних заяв, але є нагодою для обговорень нагальних тем. І головна з них –погіршення безпекової та енергетичної ситуації після нападу росії на Україну. Український прем’єр-міністр – присутній на саміті особисто, а президент України – виступив онлайн. Про що говорив Володимир Зеленський та інші учасники саміту – знає журналістка “5 каналу” Нонна Стефанова. 

Лідери 44-х держав з’їжджаються у Прагу на перший, установчий саміт Європейської політичної спільноти. Термін – новий для міжнародної політики. І вкрай потрібний – переконаний автор ідеї такої спільноти – президент Франції Еммануель Макрон. Він задумав об’єднати на одній платформі співпраці 27 держав ЄС і ще 17-ть країн, близьких до євроспільноти.

“Наша мета – виробити спільне розуміння ситуації, яка впливає на Європу, спільну стратегію, стратегічне спілкування, якого зараз насправді не існує. Але воно може зменшити розбіжності. І я сподіваюся, в результаті ми матимемо спільний проєкт. Адже є держави ЄС, є країни в процесі приєднання до нього, а є й ті, хто вийшов. А ще є й такі, що не можуть вступити до Євросоюзу, але ми ділимо спільний простір, іноді – спільну історію. То ж у наших інтересах зустрітися тут і спільно писати наше майбутнє. Ось для чого потрібна Європейська політична спільнота”, – заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Ця платформа – не є заміною розширення Євросоюзу. У цьому запевняє президент Литви, Гітанас Науседа, а також інші політики, присутні на саміті. Вони наголошують – ті держави, які хочуть вступити в ЄС, зокрема й Україна – долучаться до спільноти, тільки-но виконають усі умови. А от путінській росії та лукашенківській білорусі немає місця у демократичній європейській родині.

“Увесь європейський континент тут. Крім двох країн – білорусі та росії. І це показує, якими ізольованими вони є. І теми, які сьогодні маємо обговорити, надзвичайно важливі. Стабільність в Європі, що ми можемо зробити разом, аби покращити безпекову ситуацію. Як відреагуємо на подальшу ескалацію. Як упораємося з енергетичною кризою та інфляцією. Є багато тем для обговорення”, – наголосив бельгійський прем’єр Александер де Кроо.

“Ця платформа потрібна для миру, для безпеки.А також для економічного розвитку та процвітання. Європейський Союз може покращити свої відносини із сусідами, багато з яких також хочуть стати членами ЄС. Звичайно, зараз це зустріч, яку не можна розглядати окремо від нападу Росії на Україну. Приємно бачити, що всі ми підтримуємо Україну дуже різними способами, фінансовою та гуманітарною допомогою. І багато хто також постачає зброю, як це робить і Німеччина. Всі, хто приїхав сюди, добре знають, що напад Росії на Україну – це брутальне порушення безпеки та миру, які панували в Європі протягом останніх десятиріч. І тому важливо, що ми засуджуємо цей напад, ми не згодні з анексією частин сусідньої з нами держави. Так само як і не згодні з референдумами”, – зазначає канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Про ситуацію в Україні, потребу допомагати українському війську і віру в перемогу – говорять більшість учасників саміту. Серед них і глава уряду Чехії, господар саміту. Адже саме Чехія головує у Раді ЄС до нового року. А також – зазнала у своїй історії подібного нападу від росіян.

“Ці дії Росії минулого тижня, ці референдуми на окупованих територіях – брудна гра. Міжнародна спільнота не може сприймати її серйозно. Багато з вас мали подібний досвід в історії ваших держав. Ми розуміємо, як важко протистояти злу, але також знаємо, що правда перемагає. Для цього потрібен час, але зрештою ми всі переконані, що Україна переможе, бо правда – на її боці”, – заявив прем’єр Чехії Петр Фіала.

На установчому саміті нової спільноти особисто присутній український прем’єр-міністр Денис Шмигаль. А Володимир Зеленський виступив онлайн. Він подякував європейцям за підтримку, і закликав зробити Європейську політичну спільноту новою платформою для досягнення миру в цілому світі. Адже Росія – це світова загроза.

“Подивіться на поле бою в Україні зараз. Це така інтенсивна війна, яку абсолютна більшість держав просто не змогла б вести. І саме тому цю війну потрібно виграти зараз – виграти в Україні. Щоб російський флот не міг заблокувати ще й інші порти на Чорному, Середземному чи будь-якому іншому морі. Щоб російські танки не наступали на Варшаву чи знову на Прагу. Щоби російська артилерія не стріляла по країнах Балтії. Щоб російські ракети не били по території Фінляндії чи будь-якої іншої країни. Така загроза існує. Таку загрозу ми щодня зменшуємо, коли знищуємо окупантів в Україні”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Серед учасників саміту також Молдова, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія, країни Західних Балкан. Офіційних документів підписано не буде. Але політики проведуть низку зустрічей. У п’ятницю ж – зберуться на другий день саміту, уже на рівні Європейської Ради – лідерів 27-ми держав Євросоюзу. 

Нонна Стефанова, “5 канал”

Нагадаємо, що Болгарія не підтримала заяву країн Європи про вступ України до НАТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *