“На будівництві – жодного професійного майстра”: як переселенці на Львівщині будують житло з конопель (Відео)

Закінчити будівництво майстри-переселенці планують до зими

Швидко, екологічно, чисто та надійно. На Львівщині переселенці будують житло з конопель. Будинок зводять власноруч за кошти іноземних благодійників. Там зможуть проживати 28 сімей, які втратили свої помешкання через бойові дії. Поруч переселенці засадили город і завели господарство, щоби створити робочі місця. На будівництві побувала журналістка “5 каналу” Марта Шикула. 

На цьому будівництві – жодного професійного майстра. Помешкання зводять переселенці-самоуки. Активно працює металург Олександр Боцман, який на Львівщину приїхав із Краматорська.

“Робимо каркас, допомагаємо будувати будинок. Вчимося підходу, досвіду немає. Але потрохи виходить, побудуємо – будемо жити тут, переможемо – повернемося додому”, – розповідає переселенець з Краматорська Олександр Боцман.

Помешкання для переселенців зводять самі переселенці за кошти іноземних благодійників, які з перших днів війни допомагають українцям.

“Місце, де ми жили, потребувало ремонту, і наші партнери нам дали гроші на ремонт. Коли ми почали шукати, де працювати, ми знайшли ферму, вона була занедбана, і ми їм кажемо, чи можемо ми за ці гроші купити ферму”, – розповідає керівник громадської організації Євген Моісеєв.

Купили ферму, а згодом придбали і землю для будівництва.

“Це 900 метрів квадратних, 28 кімнат. Ось вам повноцінна кімната. Тут 20-30 м2. Тут може бути 4 ліжка. Туалети, душ, умивальник. Загальна буде тільки кухня. Хто тут буде жити – це біженці, які втратили житло. Це діти-сироти. Хочемо 30% виділити на ветеранів. Щоб був екокурорт”, – каже керівник громадської організації Євген Моісеєв.

Цей будинок – незвичний. Він із конопель та дерева. Фахівці запевняють, будматеріали – міцні, екологічно чисті та економні. Конопляний дім у рази дешевший, аніж цегляний. І щоби звести його, не потрібно багато часу. Ціна такого будинку – пів мільйона доларів.

“Усе легалізовано та законно. Коноплі фермери насаджують, потім усе переробляють на волокно і стебло. І от подрібнене стебло змішуємо з нашим вапном без цементу і токсичних матеріалів”, – каже керівник будівельної компанії Сергій Бойко.

Паралельно переселенці створюють для друзів по нещастю робочі місця. Відбудували занедбану ферму, завели худобу, розводять рибу та вирощують городину.

“Ми посадили вже картоплю, буряк, цибулю, капусту, моркву. Були помідори і огірки. Є в нас тут кози та барани. 50 голів. Є 7 корів. І пацючки – 7 штук”, – каже переселенець із Краматорська Юрій Давидченко.

Закінчити будівництво майстри-переселенці планують до зими. Далі хочуть взятися за виробництво крафтової продукції та облаштування екокурорту для ветеранів війни.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Читайте також: “В туалет та душ важко, на милицях”: у Львові облаштовують спеціальний центр для переселенців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *