“Анексія” ЗАЕС росіянами: Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ

Зі всіх питань щодо станції МАГАТЕ контактуватиме винятково з Україною

У четвер, 6 жовтня, президент Володимир Зеленський та гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі обговорили підсумки роботи місії МАГАТЕ на ЗАЕС, а також російські заяви щодо “анексії” атомної станції. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Глава держави відзначив важливість звіту місії МАГАТЕ за підсумками відвідання Запорізької АЕС.

Президент також подякував Рафаелю Гроссі за допомогу у визволенні гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова, якого викрали російські військові.

Крім того, Зеленський зазначив, що МАГАТЕ має засудити рішення путіна про передачу ЗАЕС у федеральну власність росії, адже це фактично міжнародне рейдерство.

“Ми дуже чекали на жорстку заяву МАГАТЕ щодо цього. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це – рейдерство”, – наголосив Зеленський.

За його словами, єдиною можливістю гарантувати радіаційну безпеку станції, України та Європи є повна демілітаризація території ЗАЕС, де досі перебувають сотні російських бойовиків.

Рафаель Гроссі наголосив, що рішення путіна про передачу Запорізької АЕС у власність росії є порушенням міжнародного права. І щодо всіх питань, пов’язаних зі станцією, МАГАТЕ контактуватиме винятково з Україною.

Як повідомляв 5.ua, путін доручив передати Запорізьку атомну електростанцію “під управління” росії. росЗМІ навіть оприлюднили відповідний “указ”.

Нагадаємо, на запрошення уряду України Міжнародне агентство з атомної енергії ООН сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану ЗАЕС. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів під керівництвом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Попри активні російські обстріли міста Енергодар та коридорів руху інспекції, вона таки прибула на ЗАЕС 1 вересня. На ядерному об’єкті місія пробула менш як три години, після чого основна частина фахівців поїхала – на місці до 3 вересня залишилися п’ять представників МАГАТЕ. Але в агентстві розраховують, що зможуть забезпечити постійну присутність на ЗАЕС.

За свідченням співробітника станції, інспектори пересувалися і спілкувалися з персоналом ЗАЕС лише в присутності російських військових та працівників “росатому”. Він назвав ситуацію “цирком”. А радник міністра внутрішніх справ описав місію як “екскурсію незацікавленого туриста по нецікавому музею“.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *