росія погрожує зупинити транзит газу до ЄС через Україну: чи перезимуємо із закритою трубою – сюжет (Відео)

У кремлі бісяться через те, що Україна подала новий позов проти Газпрому до міжнародного арбітражу

росія погрожує зупинити транзит газу до ЄС через Україну. Заявити про це відкрито росіянам бракує сміливості. Тому придумують різноманітні схеми. Український уряд за цим усім спостерігає з посмішкою, бо тактику Кремля знає як облуплену. росія вже не раз перекривала Україні трубу. І що зимніше на вулиці, то більший ризик зупинки транзиту. Так діють терористи. Чи перезимуємо із закритою російською трубою, які є ризики і до чого готуватися – журналіст “5 каналу” Сергій Барбу знає. 

Готуватися треба до всього, вирішили в уряді. І попередили: росія може перекрити трубу і припинити транзит газу через Україну.

“Вже всі розуміють, що ми маємо справу з країною-терористом.Тому ми маємо бути готові до терористичних актів. Йдеться і про ймовірність повного припинення газового транзиту через територію України до Європи. Такого сценарію не можна виключати. Тому підготовлено план максимально заощадливого та ефективного використання наявного ресурсу газу”, – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

І процес росія уже запустила. московити погрожують українському “Нафтогазу” санкціями. Якщо обмеження таки запровадять, то це і стане формальною причиною, аби перекрити трубу. Мовляв, далі платити не можемо. Казяться у Кремлі, бо Україна подала новий позов проти “газпрому” до міжнародного арбітражу. росіяни заборгували нам 200 мільйонів доларів за транзит газу і платити не хочуть.

“Спроби “Нафтогазу України” добитися розгляду справи в Міжнародному арбітражному суді можуть призвести до того, що російські органи державної влади матимуть усі підстави для запровадження щодо компанії санкцій”, – заявили у російському “газпромі”.

Україна позову не відкликатиме. Бо причин для цього немає. Умови контрактів порушує росія. Головний принцип документів – “качай або плати”. Тут усе дуже просто. Якщо московія зменшує об’єми газу, які продає в ЄС, платити все одно має ті цифри, що прописали у документах. Ні на цент менше. І Кремль сам на це погодився.

“Виставляти рахунки будемо, і, можливо, зупинка транзиту теж буде одним із предметів розгляду арбітражем – потрібно бути до цього готовим”, – заявив голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

До Євросоюзу росія качає газ двома трубами. Через Туреччину і через Україну. Решта маршрутів уже не працюють.

“Якщо росія захоче посилювати свій газовий шантаж, то це буде не Турецький потік. З тих причин, що друзі отримують звідти газ. Це буде українська труба. Газ там іде на Угорщину, газ там іде на Сербію. Сама ж Європа може пройти зиму без російського газу, але це буде болісно”, – заявив фахівець енергетичної галузі Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

“У Нідерландах їх регулятор позбавив “Південний потік” ліцензії на транпортування газу. І це означає, що “Турецьким потоком” можна постачати лише невеликі аварійні порції газу”, – вважає радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

Сутужно, але не смертельно, буде Україні без російського транзиту, запевняють в уряді. Бо, кажуть, досвід уже маємо. Кремль перекривав трубу Україні. І не раз. Зазвичай робив це посеред зими. Тому не важко здогадатися, коли знову повториться російський газовий тероризм.

“Уже були періоди, коли українська ГТС працювала у так званому реверсному режимі. І цей режим теж є технічно можливим. Це означає, що фізичне транспортування газу буе проводитися із заходу на схід. Це не означає, що деякі регіони будуть без тиску або з якимось іншим газом”, – пояснила директорка з питань взаємодії з держорганами “Оператора ГТС України” Ольга Бєлькова.

Від зупинки транзиту впаде тиск в українських трубах, стверджують у Спілці споживачів комунальних послуг. Додають, тоді Україні знадобляться зо два мільярди кубометрів газу додатково. А це дуже дорого. Сподівання хіба на закордонну допомогу.

“Впаде тиск у об’єднаній газотранспортній системі. А вона побудована так, що пов‘язана з газогонами середнього і малого тиску. Це ті, що облгази і ті, що регіональні. Падіння тиску призведе до того, що ряд регіонів не зможуть отримувати його, або отримуватимуть з обмеженнями. Першочергово – це східні та південні регіони”, – розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Зима суворої економії чекає на українців. І ми маємо бути готовими до такого. Ворог не облишає спроб знищити нашу державу. І якщо на фронті росіянам це не вдається, то шансу заморозити Україну вони не прогавлять. 

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Якщо зникне світло та газ: як українцям готуватися до зими в умовах війни

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *