Голий путін на золотому унітазі та фонд для закупівлі зброї: як минув неформальний саміт ЄС (Відео)

Лідери 27 країн-членів блоку зібралися, щоб обговорити безпекові виклики, зокрема війну росії проти України, та економічні проблеми

Голий путін на золотому унітазі та фонд для закупівлі озброєння на потреби України. Так минув неформальний саміт Європейського союзу у Празі. Лідери 27 країн-членів блоку зібралися, щоб обговорити безпекові та економічні виклики. Торкнулися і теми російської війни проти України. Які заяви пролунали та що пообіцяли на засіданні європейських лідерів – знає журналістка “5 каналу” Ольга Ковальчук.

Статуя кремлівського диктатора біля Празького граду, де відбувався саміт. Вона зображує голого путіна, який сидить на золотому унітазі. У руці тримає закривавлену модель пральної машини. Біля його підніжжя сидить білоруський диктатор Лукашенко. Самі демонстранти наголошують – єдиний спосіб завершити цю війну – надати Україні якомога більше важкого озброєння, а також – скасувати право вето у ЄС – щоби жодна країна не могла блокувати антиросійські санкції та постачання озброєння Києву.

“Я хочу, щоб ЄС більше допомагав Україні зброєю. Україна робить усе можливе, але нам все одно не вистачає озброєння. А також тому, що в ЄС досі є право вето, яке дозволяє Орбану зупинити його постачання”, – заявила протестувальниця, біженка з Харкова Тетяна.

“Звичайно, ми хочемо додаткових санкцій. Також – більше важкої зброї. Ми не розуміємо, чому німці сідають на свої танки і відмовляються негайно їх доставити в Україну. Чим швидше закінчиться ця війна, тим краще, і єдиний спосіб її завершити – це надіслати якомога більше ефективної зброї”, – розповів організатор протесту Отакар ван Гемунд.

До пікетувальників вийшов президент Литви Гітанас Науседа. Каже – підтримку Україні у боротьбі з окупантом потрібно надати негайно, не зволікаючи. Литовський лідер заявив – абсолютно впевнений у перемозі України.

“Ви не залишитеся на самоті. Литва, країни Балтії, Польща – усі підтримують вас, тож перемога буде за вами, і ваша перемога буде нашою спільною перемогою”, – заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Підтримка України не тільки на словах. Естонія готує пакет військової допомоги для українських захисників, заявила чільниця уряду країни Кая Каллас. Каже – Україна має ініціативу на полі бою. Тож світ повинен докласти ще більше зусиль, аби допомогти їй визволити свої території. Новий пакет містить боєприпаси, зимове й особисте спорядження. Допомогу пропонує і вся євроспільнота. Лідери ЄС домовилися створити спільну навчальну місію для українських військових. А Франція оголосила про створення нового фонду на 100 мільйонів євро, щоб Україна могла закуповувати зброю безпосередньо у виробників. Французький лідер Еммануель Макрон також пообіцяв надати ЗСУ додаткові артилерійські установки Caesar.

“Ми продовжуємо працювати з кількома європейськими партнерами, щоби передати 6 артилерійських установок Цезар. Також вирішили організувати спеціальний фонд, який дозволить Україні купувати озброєння безпосередньо від наших постачальників. Спочатку ми інвестуємо в цей фонд 100 мільйонів євро”, – заявив президент Франції Еммануель Макрон.

Не зброєю єдиною. Європейський Союз виділить Україні 2 млрд євро макрофінансової допомоги незабаром. Від початку великої війни від євроспільноти наша держава вже отримала 19 мільярдів євро.

Однак на цьому у Брюсселі не зупиняться – і підтримуватимуть Україну стільки, скільки це буде потрібно. 

Ольга Ковальчук, “5 канал”

Читайте також: “Війна, яку більшість держав не змогла б вести”: у Празі триває перший саміт політичної спільноти ЄС – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *