“Реакція перша – шок”: Нобелівську премію миру присудили правозахисникам України, росії та білорусі – сюжет (Відео)

Представники країни-агресорки другий рік поспіль отримують Нобелівську премію миру

Український “Центр Громадянських Свобод” став одним із трьох лауреатів Нобелівської премії миру. Ще два лауреати – з білорусі та росії. Вже другий рік поспіль представники рф отримують премію миру. У Нобелівському комітеті наголосили, що цьогоріч саме цих лауреатів вирішили відзначили за те, що “протягом багатьох років вони просували право критикувати владу та захищати основні права громадян”. Наш журналіст Юрій Пугач зібрав інформацію про всіх лауреатів цьогорічної Нобелівської премії миру, а ще вирушив до офісу “Центру Громадянських Свобод” та поспілкувався з переможцями. Деталі – у матеріалі журналістів “5 каналу”.

“Цьогоріч Нобелівську Премію миру отримали правозахисник Алесь Бяляцький із Білорусі, російська правозахисна організація “Меморіал” та українська правозахисна організація “Центр громадянських свобод”, – заявив голова норвезького Нобелівського комітету Беріт Рейс-Андерсен.

“Я особисто не знала. Колектив теж не знав. Моя перша реакція – колінки тремтіли”, – розповіла проєктна менеджерка “Центру громадянських свобод” Анна Попова.

Членкині “Центру громадянських свобод” не приховують емоцій від світового визнання. Кажуть, навіть не підозрювали, що цьогоріч були у списку претендентів на Нобелівську премію. Єдині, хто знав – голова та виконавча директорка Центру. Та вони нині повертаються до України із закордонних відряджень.

“Реакція перша – шок, а друга – відчуття дуже великої відповідальності. Вдячна за те, що оцінили нашу титанічну працю і розумію, що далі роботи буде ще більше”, – заявила координаторка національних проєктів “Центру громадянських свобод” Наталія Ящук.

“Ми працюємо і не розраховуємо на якесь визнання. Ми просто робимо як українці свою роботу”, – каже проєктна менеджерка “Центру громадянських свобод” Анна Попова.

Менеджерка проєктів організації розповідає, що Центр громадянських свобод заснували 2007-го року для просування цінностей прав людини. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну роботу вирішили дещо переформатувати.

“24-го ми не зупинилися. Зустрілися тут в офісі у Києві. Розпланували нашу нову роботу. І понеслась. Ми фіксуємо воєнні злочини, ми адвокатуємо за цивільних заручників, ми ведемо у партнерстві з іншими організаціями “трибунал для путіна”, – каже проєктна менеджерка “Центру громадянських свобод” Анна Попова.

І відповідає за напрям притягнення і лідера рф і всіх інших воєнних злочинців до відповідальності – Святослав. Він каже, цей проєкт – для нього справа честі.

“На сьогоднішній день нами задокументовано більше 21-єї тисячі епізодів, у яких ми вбачаємо злочини, відповідно до Римського статуту”, – каже документатор ініціативи “Трибунал для путіна” “Центру громадянських свобод” Святослав Рубан.

Святослав показує напрацювання. Вони є у загальному доступі на сайті організації.

У Нобелівському комітеті зазначили, що саме за цю титанічну працю і присудили премію миру Центру громадянських свобод.

“Ми очікуємо миру, ми очкуємо, що російська сторона визнає, що вона є країною-агресором і відпустить наших цивільних людей, яких незаконно утримують”, – заявила координаторка національних проєктів “Центру громадянських свобод” Наталія Ящук.

Та попри це росіяни – громадяни країни-терористки – вже другий рік поспіль отримують Нобелівську премію миру. А точніше ті поодинокі представники опозиції, яку всіляко залякують та якої чимдуж намагаються позбутися. Поряд із Центром громадянських свобод у списку лауреатів премії миру колись найбільша правозахисна організація рф – “Меморіал”. Її учасники документували відомості про жертв сталінського терору, а ще збирали та систематизували випадки політичного гноблення та порушення прав людини на росії. У грудні 2021го року російська влада примусово ліквідувала Меморіал, а центр документації жертв сталінської епохи закрили назавжди. 

Третім лауреатом премії став білорус Алєсь Бєляцький. Засновник правозахисного центру “Вясна” та політв’язень. У 2011 його засудили на 4 з половиною роки тюрми за нібито несплату податків, а у 2020му році знову кинули за ґрати після масових протестів у Білорусі через фальсифікацію президентських виборів. Свою думку про інших лауреатів, неохоче, та все ж озвучують й українські переможці.

“Я вам зараз відповім як Анна Попова, а не як працівниця Центру громадянських свобод. Я вважаю, що для всього цивілізованого світу. Це є логічним. Про те, що з режимом російської федерації також боряться і всередині країни, саме громадяни росії, і білоруси. Бо проактивні білоруси – вони не можуть повернутися додому. У них і зараз немає дому. Тому це є логічним. І режим російської федерації необхідно руйнувати ще і з середини самої країни”, – розповідає проєктна менеджерка “Центру громадянських свобод” Анна Попова.

Юрій Пугач та Орест Пона, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, Нобелівську премію миру вручили білорусу та російській і українській громадським організаціям

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *