Як створити сакральний простір у себе вдома?

Якщо ви будь-коли входили у будівлю прекрасного храму, вам знайоме це відчуття миру, спокою та Божої присутності, що швидко охоплює вашу душу.

Світло, що ллється крізь вітражі, ошатно різьблений камінь, статуї та легкий аромат ладану створюють сакральну атмосферу. Стрес і турботи світу здаються далекими, і ви можете просто відпочити у присутності Бога.

Але чи мріяли ви коли-небудь принести трохи цього миру й святості у власну оселю?

Якщо так, то ви не самотні у своєму бажанні, і хороша новина полягає у тому, що це цілком можливо. Давайте розглянемо кілька способів створити сакральний простір у вашому власному домі.

 

Визначення сакрального простору

Світ — це заклопотане місце, і більшість із нас проводить своє життя, поспішаючи туди-сюди або працюючи під холодним світлом люмінесцентних ламп. Сакральний простір — це притулок, де можна сховатися від цієї шаленої метушні. Якщо зробити його правильним чином, він може допомогти нам заспокоїти наші серця і відновити свій зв’язок із Божественним.

Але що взагалі означає «сакральне»? За своєю суттю, сакральне/священне — це те, що виокремлене лише для поклоніння. Це щось за межами буденного, що не використовується для мирських цілей. Щось, присвячене лише Богові.

Наприклад, лопата, якою ви копаєте город, це не священний предмет. Розп’яття ж, що висить у вас на стіні, нагадуючи про страждання і смерть Христа, — священне.

Отже, якщо застосувати цю ідею до вашого дому, сакральне місце — це частина вашого помешкання, виокремлена для того, щоб допомогти вам згадати про Божу присутність і помолитися. Так само, як простір храму не можна використовувати для фермерського ринку, сакральний простір також не можна використовувати для будь-чого іншого. Це простір, присвячений молитві і духовним практикам, що створює сприятливу атмосферу для спілкування з Богом.

 

Створення свого сакрального простору

Перший крок — це визначення місця, де буде ваш сакральний простір. Деякі сім’ї надають перевагу центральній зоні, наприклад, вітальні, де легко зібратися всім разом. Якщо ви вважаєте, що таке розташування надто вас відволікатиме, тихий куточок у спальні чи домашньому кабінеті підійде так само добре. Що би ви не обрали, переконайтеся, що цей простір буде призначений для молитви й поклоніння, а не для інших цілей. Наприклад, використовувати у якості домашнього вівтаря тумбу для телевізора — не дуже добра ідея.

По-друге, визначтеся, що ви хочете мати у своєму сакральному просторі. Традиційно сакральний простір у католиків створюється навколо вівтарів, на яких стоять, як мінімум, свічки, Розп’яття і часто — квіти. Це традиційне оздоблення прекрасне тим, що воно містить усі природні елементи: повітря й вогонь у свічках, воду й землю у квітах. Часто використовують свічки з натурального бджолиного воску, бо віск традиційно символізував чистоту душі, а святі часто вважали бджолу символом святості. Розп’яття, звичайно ж, нагадує про відкупительні Страсті і смерть Ісуса, що їх ми згадуємо під час кожної Меси.

До інших ідей для оздоблення вашого домашнього вівтаря належить красива тканина у якості покрову, фігура вашого святого покровителя, ікони, молитовні картки та зображення Ісуса, Пресвятої Матері чи святого Йосифа. Можна додати особистий штрих за допомогою фотографій ваших близьких, живих чи мертвих, за яких ви молитеся. Зрештою, такі сакральні предмети, як ладан, вервиці та молитовники, також можна зберігати на домашньому вівтарі. Деякі люди навіть докладають додаткових зусиль, оздоблюючи свої вівтарі у кольорах, відповідних літургійному періоду. Але не зациклюйтесь на деталях. Ваш простір може бути настільки простим чи вишуканим, як вам того хочеться. Найважливіше — щоб він нагадував вам про Божу присутність і полегшував вашу молитву.

І, зрештою, моліться! Найголовніший елемент вашого сакрального простору — це ваші молитви. Використовуйте свій сакральний простір щодня з любов’ю та вірою — це найкращий спосіб освятити його. Складайте тут свої ранкові молитовні наміри, або разом із родиною моліться на вервиці. Пам’ятайте, що це місце призначене не для краси, а для поклоніння. Воно може бути як вишукано оформленим, так і лаконічним. Важливо, щоб ви щодня використовували його для молитви та жертвування Богові свого серця.

 

Висновок

Філософ і математик Блез Паскаль якось зазначив, що «всі проблеми людства виникають через нездатність людини спокійно сидіти у кімнаті на самоті». Можливо, він перебільшував, але справа у тому, що всі ми повинні навчитися мовчати, щоб усвідомлювати присутність Бога. Наповнення наших днів шаленою діяльністю та споживанням — це протилежність духовного життя. 

Створення сакрального простору у вашому домі може допомогти вам знайти оазис спокою посеред бурхливого сучасного життя. Він може нагадувати вам про необхідність молитися ангелам, святим, і, перш за все, самому Богові. Він стане вам у нагоді, щоб освятити ваше житло і полегшити приватну та спільну родинну молитву. Отже, якщо у вас немає домашнього вівтаря чи власного сакрального простору, чому б не почати створювати його вже сьогодні?

Переклад CREDO за: uCatholic

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *