Двічі тікали від війни: як подружжя переселенців навчає дітей робототехніці та програмуванню ‒ сюжет (Відео)

Подружжя змогло навчити робототехніки та програмування за кілька місяців понад тисячу дітей

На Рівненщині переселенці навчають дітей робототехніки та програмування. Вже встигли виграти декілька грантових конкурсів, провести серію майстер-класів для більш як тисячі школярів, а також підготувати досвідчених вихованців до міжнародних змагань. Подружжя родом із Донецька. 2014 через війну покинули свій дім і переїхали до Вугледара. А цього року змушені були тікати на Рівненщину.

Для шестирічних школярів подружжя Теличків сьогодні проводить майстер-клас із програмування. Завдання ‒ скласти робота і змусити його рухатися завдяки комп’ютеру.

“Принцип полягає у тому, що діти завдяки спеціальним роботехнічним наборам збирають робота і за допомогою ноутбука програмують дії, які у спецсередовищі буде виконувати робот”, ‒ повідомив співзасновник ГО “Територія сталого розвитку” Сергій Теличко.

На заняттях з робототехніки є і дівчатка. Розвивати інженерне мислення допомагає командна робота. Вважають себе сильнішими за хлопців. У гуртку робототехніки навчають дітей від 6 до 15 років. Цей урок для наймолодших. Серед них є й діти-переселенці.

“Ми у Києві живемо, а зараз у Рівному, тому що йде війна”, ‒ розповіла школярка Валерія.

Співзасновники гуртка ‒ подружжя переселенців із Донецька. Ганна ‒ кандидатка технічних наук та її чоловік Сергій ‒ підприємець. Через початок бойових дій у 2014 році виїхали до Вугледара. Почали будувати життя з початку. Вирішили організували гурток робототехніки.

“Перший центр відкрили у 2017 році. За цей час навчили дуже багато дітей. Вони брали участь у Всеукраїнських олімпіадах і змаганнях, готували до міжнародних”, ‒ зауважив засновник ГО “Територія сталого розвитку” Сергій Теличко.

Такі самі гуртки відкрили у Волновасі, Кураховому та Новотроїцькому. Підготували і викладачів, які працювали з дітьми. Не очікували, що війна знову змінить їхнє життя.

“Ми готувалися до змагань. У Маріуполі у нас мав був регіональний турнір у березні і 23 числа допізна діти займалися. Ми дві команди готували. І 24 все почалося. У Вугледар у перший день прилетіло”, ‒ запевнила співзасновниця мережі центрів системи освіти Ганна Теличко.

Ворожі ракети знищили квартиру родини. А також приміщення, де працювали гуртки.

“На жаль, три з чотирьох центрів було зруйновано у перші дні війни внаслідок обстрілів. Обладнання все згоріло. Тільки з одного центру нам вдалося вивезти обладнання”, ‒ додав Сергій Теличко.

Врятоване обладнання допомогло подружжю відновити роботу на Рівненщині. Сюди приїхали до родичів. Вкотре довелося стартувати спочатку.

“Ми вирішили від ГО подати запит, щоб для дітей заняття були безкоштовні. У нас є частина наборів, але підтримати нас, щоб ми могли провести. Ми написали декілька проєктів і розіслати по кількох грантах, але нам відмовляли, але потім нас два фонди підтримали”, ‒ ствердила Ганна Теличко.

Подружжя Теличків змогло навчити робототехніки та програмування за кілька місяців понад тисячу дітей. Проводять безплатні заняття на Рівненщині, Волині та Хмельниччині.

“Ми можемо навчити своїх дітей, щоб вони у майбутньому хотіли розвиватися, домовлятися, створювати сучасне майбутнє, щоб вони жили і їм ніколи не хотілось воювати і не проживали те, що зараз переживаємо ми”, ‒ підсумувала Ганна Теличко.

Зинаїда Гляс, Рівне “5 канал”

Читайте також: Налякані тікали від бомбардувань: історія переселенців з Донеччини, які оселилися на Житомирщині

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *