Бігти до ЖЕКу по ключі під час тривоги: який вигляд мають укриття в Києві та чи можливо туди потрапити (Відео)

Станом на початок лютого в Києві налічувалося 514 сховищ

Не нехтуйте безпекою та спустіться в укриття. Такі заклики від місцевої влади постійно чує кожен житель Києва під час повітряної тривоги. Ситуація загострилася на тлі атак “Шахідами”. Лише за сьогодні росіяни випустили 28 дронів. Та ось чи є доступ до цих укриттів і наскільки вони безпечні? Журналістка “5 каналу” Софія Норенко перевірила кілька сховищ у столиці. 

Один із житлових масивів Києва, якщо вірити мапі – тут у двох будинках є укриття. Щоправда, це лише на карті, бо ж у реальності місце безпеки виглядає ось так – просто маленькі зачинені двері. У мешканців є два варіанти туди потрапити – або хтось відчинить під час тривоги, або ж бігти до ЖЕКу по ключі.

“Взагалі мають відкривати, на мапі є, ну а більше всього – це метро”, – каже жителька Києва Анна.

В іншому районі Києва укриття відкриті є. На місці навіть можна зустріти і співробітників – представників житлового кооперативу чи ЖЕКу.

“Коли оце почалось, до нас почали люди заходити, ось на карті є, ось ваші будинки, що бомбосховище, а я кажу: бомбосховище має бути як бомбосховище. Ось дивіться – береться обвалюється, цю трубу гаряча вода, опалення бере розриває, кабелі йдуть електричні підведені”, – каже представник житлового кооперативу Руслан.

Однак за потреби сховатися тут можна, як це робили українці на початку повномасштабного вторгнення. Пан Руслан зауважує, що тут завжди відкрито.

Ще одне укриття. І єдине, до якого ведуть вказівники. Тут і оголошення є, де в разі потреби можна взяти ключі. У районному ЖЕКу нас запевнили: щодня контролюють, аби був доступ до сховищ.

“У нас запасні ключі, на всякий випадок. Зранку майстри обійшли укриття, були всі відкритті, всі до жодного, о 8-й годині все було відкрито, всі до жодного, може, мешканці самі їх закривають. Вони бажають, таке бажання виявляють, що ключі завжди в них”, – каже представниця ЖЕКу Лілія.

На момент зйомки це укриття було відкритим. До того ж там чергував працівник ЖЕКу.

“Не постійно, час від часу. Люди спускались і на тому тижні, як тривога – спускаються”, – каже представник ЖЕКу Віталій.

Станом на початок лютого в Києві налічувалося 514 сховищ, зокрема і ті, що не готові або обмежено готові до експлуатації. Також у столиці є майже 4 з половиною тисячі споруд подвійного призначення. Це цокольні та підвальні приміщення, підземні автопаркінги, переходи і метрополітен. Інформація про укриття є на інтерактивній карті від КМДА. 

Софія Норенко, Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: Замість сірих стін – яскраві дитячі малюнки: як волонтери облаштували бомбосховище в дитсадочку Бучі

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Дивіться відео за темою:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *