“Золоті” яйця: чому ціни на продукт космічні і чого очікувати далі (Відео)

Окрім війни, такі ціни експерти пояснюють і сезонним явищем: у вересні – жовтні яйця традиційно дорожчають

Не просте, а золоте – кажуть покупці про ціни на звичайні яйця. За десяток на столичному ринку просять майже 70 гривень. Та попри те, їсти менше яєць українці не планують.

За космічними цінами, але беруть – на зменшення попиту продавці не скаржаться. А чому яйця дорожчають – і самі не розуміють.

“Як купували, так і купують. Мені це не пояснюють, ціни поставили і все”, – каже продавчиня Вікторія.

“Золоті яйця. Минулого тижня скупили, цього – менше. Поки що є яйця”, – зауважує продавець Павло.

“Домашні шукають, домашні купляють. Місяць тому були 60, тиждень тому були 70, уже 80”, – розповідає продавчиня Ганна.

А ціни на магазинні яйця стартують від пів сотні. Деякі виробники просять за упаковку майже 90 гривень, хоча ще у вересні така коштувала удвічі менше. Та українці не сумують – жарти про яйця заполонили інтернет.

Окрім війни, такі ціни експерти пояснюють і сезонним явищем: у вересні – жовтні яйця традиційно дорожчають.

“Традиційно коли починає холодать, загальний обсяг виробництва яєць зменшується. Тому загальний обсяг пропозиції на ринку зменшився в зв’язку з тим, що домашні яйця стали і дорожчі, і їх стало менше в обсягу, який є на ринках. 70% вартості яйця – це комбікорм. Комбікорм – це кукурудза. Кукурудза виросла в ціні на відсотків 45-50 у порівняно з минулим роком. Тому об’єктивно годування на птахофабриках птиці стало дорожче”, – пояснює економіст Олег Пендзин.

Яйця подорожчали і через дефіцит несучок – російська зброя знищила великі українські птахофабрики. Одна з таких, приміром, у славнозвісній Чорнобаївці.

“Також є птахофабрики на сході – в Донецькій і Луганській області. Курок не вистачає несучок, в тому числі виробництво яєць скоротилося до того часу, поки відновиться поголів’я курок, але тим не менше наші виробники працюють над цим. Буде поголів’я несучок, більше яєць, буде задоволений попит”, – переконує заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Протягом пів року яйця подешевшають, переконують у Мінагрополітики. Однак економісти заперечують: ціни на цей продукт лише зростатимуть.

“Кінець року, коли в нас іде різке зростання попиту на яйця – яке падіння? Очікуване мною подорожчання десь на рівень 7-8% я чекаю, коли буде ажіотажний попит на яйця, перед новим роком. Ситуація з виробництвом яєць не буде змінюватися. Енергоносії не подешевшають, кукурудза буде дорожчати. Тобто об’єктивно є основи для подорожчання”, – наголошує фахівець.

Дорогі, але точно будуть. І фахівці, і політики в один голос запевняють: яєць, як і жодних інших продуктів в Україні, не бракуватиме.

“Дефіциту продуктів в Україні не буде. Ми аграрна країна. Наші внутрішні потреби ми задоволимо повністю”, – запевняє заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: “Бобова чашка”: як волонтерки у Дніпрі забезпечують ЗСУ корисними супами швидкого приготування 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *