Історія з Середньовіччя: про єпископа і доставлення піци

Піцу без вагань можна назвати однією з найулюбленіших та найпопулярніших страв у світі. Мільйони людей щоденно з нагоди свята, зустрічі у колі друзів чи сімейної вечері насолоджуються цією стравою. Батьківщиною піци вважається Неаполь, однак її початки, імовірно, сягають тих давніх часів, коли наші предки хотіли якось збагатити свій щоденний раціон і клали на хліб чи млинці різноманітні додатки.

Але чи знаєте ви, що і саме слово «піца», і перша доставка піци з’явилася завдяки католицькому єпископу в Х столітті? Отож слово «піца» вперше зустрічається у документах архівів кафедрального собору італьського міста Ґаета. У документі під назвою «Сodex diplomaticus cajtanus» ідеться про договір оренди між місцевим єпископом та Бернардо, сином герцога Маріно ІІ на користування млином. Церква володіла землею, на якій він був розташований, а орендар зобов’язувався розраховуватися з ієрархом… піцою: «Щороку в урочистість Різдва нашого Господа Ви та Ваші спадкоємці зобов’язуєтеся надсилати єпископові без зустрічних обвинувачень 12 піц, свинячу лопатку та нирки, а також тих самих 12 піц та пару курчат в урочистість Христового Воскресіння».

Джузеппе Нокка, італійський історик та співробітник Державного інституту їжі, кейтерингу та сфери обслуговування у Формії, детально проаналізував цей документ, написаний середньовічною латиною. Слово «піца», вжите у ньому, — це перший приклад використання італійської в офіційних документах.

Отож середньовічний документ дозволяє нам говорити про витоки служби доставлення піци та перші «піца паті».

Переклад CREDO за матеріалами: uCatholic

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *