Першу в Україні котельню на твердому паливі для населення запустили в Дрогобичі: подробиці (Відео)

Нова котельня допоможе місту зменшити споживання газу на 900 тис. куб. м та заощадити майже 10 мільйонів гривень

На Львівщині запустили котельню на твердому паливі для населення. Тепер 20% міста Дрогобич, а також місцеві дитячі садки, школи та лікарні обігріватиме сучасна котельня. Це дасть можливість місту зменшити споживання газу на 900 тис. куб. м та заощадити майже 10 мільйонів гривень. Журналісти “5 каналу” знають більше.

У цій новій котельні до опалювального сезону все готово. Тут встановили чотири твердопаливні котли і запаслися відходами деревини. Нині тестують обладнання.

“Головний напрям – заміщення газу. На цій котельні фактично 100% усе деревиною. Якщо б ми не мали цього проєкту, то на цей рік нам би не вистачило газу, щоб ми могли якісно забезпечити газопостачання по підприємству по двох містах – Дрогобичі і Стебнику”, – розповідає керівник КП “Дрогобичтеплоенерго” Ігор Хом’як.

Щоби зігріти чверть міста, це комунальне підприємство щороку використовувало майже 5 мільйонів кубометрів газу. Нині вирішили заощадити. Комунальники вже підрахували: альтернативне опалення зекономить їхні витрати на газ на 10 мільйонів гривень.

“Щоб зійти з газової голки і мати альтернативу, за допомогою якої ми можемо забезпечити людям стабільне теплопостачання. Нашою ціллю було те, щоб не піднімати ціни для людей. Ми ціну таким альтернативним методом з часом і понизимо”, – наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Альтернативним паливом цієї зими обігріватимуть 25 житлових будинків, школи, садочки та лікарню. Комунальники обіцяють, температура в цих будівлях не буде нижчою, ніж під час опалення газом.

“Люди відчують різницю. Тут можна не економити. Може бути тепло, аж вікна відкривати. Бо ті, хто має індивідуальне опалення, дивляться, скільки там набігає, і починають економити”, – зазначив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Облаштувати таку котельню коштувало мільйон євро. Ці гроші виділила українська компанія, яка запроваджує альтернативні види опалення. Інвестори переконані, перехід усієї країни на тверде паливо посилить її енергетичну незалежність.

“Це власна сировина, відновлювальний, альтернативний вид палива, який є в нас в Україні. Це не вирубка лісу, не рубка дерев, не є нищення економії, сучасні програми, технології, які утилізовують відходи від деревини і аграрного бізнесу. Завдяки цьому виготовляється теплова та електроенергія”, – каже співвласник компанії Андрій Білий.

Згодом у Дрогобичі планують встановити ще одну твердопаливну котельню, яка обслуговуватиме населений пункт. Це дасть змогу економити половину обсягу газу, яке місто використовувало до застосування альтернативних технологій.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Нагадаємо, у Києві 20 жовтня ввімкнуть опалення

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Вижити в екстремальних умовах – без світла, води, опалення: поради фахівців

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *