росія перекидає техніку і військових у білорусь: чи готовий лукашенко вступити у війну (Відео)

Загалом кремль планує перекинути у білорусь 9 тисяч своїх військових

росія почала перекидати на територію білорусі техніку та військових, перші ешелони вже прибули до союзної республіки. Так дві країни-терористки формують регіональне угруповання, про яке домовилися минулого тижня путін і лукашенко. А тому, загроза наступу з боку білорусі загострилася. Якби фронт розширився вздовж північного кордону, це б зупинило ЗСУ на сході та півдні, відтягнувши сили, вірять у кремлі. Чи варто чекати вторгнення російсько-білоруських військ незабаром? Наскільки готовий лукашенко вступити у війну під впливом кремлівського диктатора чи військові маневри – лише імітація бурхливої діяльності – журналістка “5 каналу” Ірина Сисак розбиралася. 

лукашенківська білорусь. Начинена російськими військовими і технікою, її територія стала плацдармом для наземної атаки в лютому й обстрілів України з неба. Але росії цього замало! Втягнути напряму у війну вусатого диктатора намагається кремлівський. На початку жовтня домовилися – розгорнуть спільне регіональне угруповання військ через нібито загострення на західних кордонах.

“Воєнно-політичне керівництво Північноатлантичного альянсу і ряду європейських країн уже відкрито розглядають варіанти можливої агресії, включаючи ядерний удар”, – заявляли в білорусі.

Імовірність ескалації з боку білорусі в жовтні добряче загострилася. У планах військ агресорів може бути й повторний наступ на Київ чи західні області, що межують із білоруссю. Але поки що погрози божевільних сусідів відкрити другий фронт – не більше, ніж просто слова.

“Не буде нічого найближчий період. Для того щоб забезпечити якісний наступ на Київ, це просто неймовірна кількість людей потрібна”, – переконаний генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

А сил, стягнутих нині до білорусі – недостатньо, – запевняють експерти. Попри те, що після оголошення про регіональне угруповання на територію північної сусідки почали звозити техніку і російських військових. Перші ешелони зустрічали хлібом і сіллю.

Загалом кремль планує перекинути у білорусь 9 тисяч своїх військових, а точніше – новомобілізованих. Із ними мають приїхати 170 танків, близько 200 бойових броньованих машин і 100 гармат та мінометів калібром понад 100 мм. Вже частково прибула військова авіація. Також збройні сили білорусі не припиняють навчань поблизу українського кордону. Але натяку на формування наступальних ударних груп – немає, переконують прикордонники. Бо їх і немає з чого створити, з резервами в росії великі проблеми, пояснюють експерти.

“Для того щоби провести таку операцію, очевидно, треба не 9 тисяч військовослужбовців, і не 15 тисяч військових, які є в білорусі. Щоб сформувати угруповування, треба щонайменше 30 тисяч військових білорусів і з росії, а краще 50, 50 тисяч – це надзвичайно потужний ресурс, якого немає в росії”, – заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Хоча відкриття другого фронту – лише на руку путіну. Це єдиний варіант для кремля сповільнити контрнаступ ЗСУ на півдні та сході, вірить “бункерний дід”. Для цього путін намагається тиснути на лукашенка, аби той вступив у війну. Як варіант – розіграти сценарій, що Україна нібито готує удар по білорусі. Принаймні такі звинувачення закидає вусатий тарган. Боїться і наступу НАТО.

“Я, коли починаю аналізувати і збирати докупи всі фантазії, які бродять у голові в лукашенка, він ж не дурак, розумієте? Уся проблема в тому, що він не дурак. Це він просто дурку включає, так, грубо кажучи, для чого? Для внутрішнього споживача, зовнішнього, ну, він точно не хоче воювати, він просто розуміє, що кількість людей, в загальній кількості більше ніж 80%, просто не хочуть воювати і отримати 100-200 тисяч гробів з війни, це така хвиля буде, що змете все”, – каже генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

Тому, поки гучні військові маневри – лише частина інформаційної операції та психологічного тиску на українське військо, яке вимушене розпорошуватися і на північний кордон.

Те, що наступу наразі не буде, підтверджує і відправлення з білоруських складів озброєння на росію. московії віддають вагони боєприпасів і танки.

“білорусь на сьогодні є донором росії з постачання боєприпасів, вивезення тисяч тон зі складів на територію росії. З початку жовтня більш ніж 100 одиниць танків Т-72А було відправлено з білорусі в рф. Тобто, коли ти готуєшся до наступу, ти не будеш віддавати свою техніку, боєприпаси, навіть зі складів”, – пояснює військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Водночас розслаблятися не варто. Як пояснюють експерти з військової справи, сили на території білорусі можуть іще наростити. Такий небезпечний сценарій може розгорнутися ближче до зими.

“Побачимо скоро, як буде нарощуватися угруповування на території білорусі. Якщо воно перетне 20 тисяч, то з цього моменту можна буде чітко сказати, що росія готує операцію для прориву оборони якраз із білорусі, щоб відволікти українські сили зі сходу і півдня”, – каже заступник директора центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Від вступу у війну на боці росії білорусь застерігає українська влада. До цього тамтешніх військових закликають білоруські діти, які тікали разом із батьками від режиму лукашенка.

Тим часом білорусам уже почали приходити повістки у військкомати. Водночас українська розвідка повідомляє, що лукашенко дуже боїться реакції суспільства на мобілізацію. 

Нині біля кордонів з Україною зосереджено 6 механізованих та десантних батальйонів білорусі, – такі дані розвідки. Натомість прикордонники запевняють, ситуація повністю контрольована. Водночас українські сили оборони готові до будь-якого розвитку подій.

Ірина Сисак, Юрій Усік, “5 канал”

Читайте також: Укриття від авіанальотів, окопи для ведення бою: як бійці готуються до ймовірного наступу з білорусі

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *