Заготовляють дрова КамАЗами та вчаться топити печі: в селах розпочався опалювальний сезон (Відео)

Рятувальники провели рейд по хатах, щоб перевірити готовність до безпечного опалювального сезону

Навіть ті, хто раніше не топив – готують пічки. Заготовляють дрова КамАЗами та вчаться топити печі. В українських селах опалювальний сезон уже розпочався. Люди потроху протоплюють хати та готують грубки до повноцінної роботи взимку. З першими холодами фіксують і перші пожежі через несправне пічне опалення. Вчаться опалювати хати і переселенці. З рятувальниками у рейд на Черкащині вирушила журналістка “5 каналу” Яна Лимаренко. 

Рейд рятувальників тут радо зустрічають, скаржитись і не думають, своїми пічками хваляться.

Пані Марія з чоловіком переїхали в село на Черкащині у квітні цього року. Жили у Попасній у квартирі, тож топити піч не вміли. Згадували, як то робити вже на місці – й успішно.

“Наше дитинство з чоловіком пройшло з отакими пічками, наші батьки отак топили, то ми знаємо з дитинства як, швидко згадали, а що тут – була б сила та здоров’я”, – каже переселенка Марія Сальнікова.

Повертатися нікуди, їхній будинок повністю зруйнований, каже чоловік Сергій, планують жити тут.

Справність пічного опалення рятувальники перевіряють щороку після перших холодів. Найчастіше заходять у хати, які мали проблеми раніше, до самотніх та багатодітних. А цього року ще і до переселенців, які до переїзду в села і не знали, як безпечно топити пічку та плиту.

“Перед пічним отвором був металевий лист, щоб був почищений димохід, щоб не було тріщин, щоб піч була побілена, ось такі правила рятують. На щастя, ми маємо меншу статистику пожеж через пічне опалення, з початку року в Черкаській області було 99 пожеж, порівняно з минулим роком – таких пожеж було 120”, – розповіла речниця головного управління ДСНС України в Черкаській області Юлія Норовкова.

У пані Оксани шестеро дітей. Торік рятувальники з нашою знімальною групою уже були в неї в гостях – тоді фахівці просили помазати та побілити піч. Жінка хвалиться – усі рекомендації виконали.

“Як годиться, дрова є, тільки треба попиляти, бо бензин дорогий, по факту скільки бензину є – попиляли, склали, бензин трохи дорогий, не вистачає, до зими справимось, дрова лежить, пилка працює, все нормально”, – каже багатодітна мати Оксана Гаврилюк.

Рятувальники обходять багато хат – майже на всіх подвір’ях складені дрова. Пані Валентина з чоловіком раніше топили газом, бо зручно і швидко, а тепер теж завезли дров – хочуть спробувати зекономити.

“Дров ми КамАЗ випалюємо, це буде десь до 10 тисяч, буде дорого і так і так, а газ зараз по 7, у нас за місяць виходить 150-200 кубів, усе залежить від морозу. І скільки в нас жителів у хаті, якшо приїжджають діти і онуки – ситуація зовсім інша”, – розповіла жителька села Валентина Галаган.

У цьому селі займання через пічне опалення було вже двічі, переселенці вчилися топити пічки. З усіма попрацювали, каже голова. Але вчаться не лише гості, а й свої вперше затоплюють резервні печі. У селі загалом 1100 хат, і цьогоріч усі з дровами.

“100% села заготовили дрова, на випадок відключення газу чи світла, більшість хат побудовані в 90-х роках, то люди передбачали альтернативне опалення, то практично в усіх є дрова зараз”, – каже староста села Яснозір’я Сергій Галаган.

Рятувальники закликають дотримуватися всіх правил користування печами та плитами, бо ж вогонь – не іграшки і наробити лиха дуже просто.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, “5 канал”

Читайте також: Буржуйки, генератори та протизастудні ліки: волонтери в Черкасах відкривають новий помічний сезон

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *