Темні часи: як економлять електроенергію по всій Україні – сюжет (Відео)

У низці областей замість того, щоб заощаджувати, українці почали, навпаки, ще більше використовувати електрику

Темні часи настали. Через масовані обстріли української енергосистеми рашистами на всій території нашої країни протягом дня відбулися планові відключення електроенергії. Про них ще напередодні попереджали і президент Володимир Зеленський, і в компаніях ДТЕК та “Укренерго”. Остання зранку повідомила, що в низці центральних областей споживання електроенергії, навпаки, збільшилося. Тож відключень не уникнути і надалі. Наші кореспонденти зібрали інформацію про те, як нині економлять електрику в різних куточках країни. Подробиці – у сюжеті журналістів “5 каналу”.

Рашисти нарощують обстріли української енергосистеми. За 10 днів стратегічні об’єкти зазнали більше атак ворога, ніж за всі 8 місяців великої війни. росіяни пошкодили понад 30% українських електростанцій. А в ДТЕК повідомили: у компанії пошкоджені абсолютно всі станції. Тож були вимушені тимчасово обмежити електропостачання по всій країні.

“Це допоможе енергосистемі пройти пікові навантаження в умовах, коли частина генерації пошкоджена. Зараз потрібно відновлюватися, потрібно ремонтуватися, а для цього потрібно створювати умови”, – заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

“Будуть роз’яснення і від керівників обласних адміністрацій, і від урядовців, але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрики”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Сталося не так, як гадалося. У низці областей замість того, щоб заощаджувати, українці почали, навпаки, ще дужче використовувати електрику. Про це заявили в “Укренерго”. У повідомленні йдеться про Київ та Київську, Чернігівську, Черкаську і Житомирську області. Тож там запровадили тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії. А ще в Харківській, Полтавській та Сумській областях.

“У четвер ми вводимо режим максимальної економії електричної енергії. З 7-ї години ранку до 23-ї години вечора”, – зазначив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Вчора вимикали світло по Києву. У мене не було. Просто також вимкнулося”, – каже киянин Владислав.

Із закликом до економії електроенергії до містян звернувся міський голова Віталій Кличко. А ще порадував звісткою про старт опалювального сезону. І його нині теж запроваджують, аби економити електрику.

“Опалювальний сезон у Києві ми розпочинаємо 20 жовтня, з огляду на погодні умови та необхідність економити електроенергію (щоб кияни не обігрівали житло кондиціонерами та електрообігрівачами)”, – заявив Віталій Кличко.

До відключень кияни ставляться переважно з розумінням.

У Запоріжжі, де рашисти теж добряче попрацювали, розробили рекомендації для всіх комунальних підприємств, як заощаджувати електрику. Та от чи дослухатися – кожне КП вирішує самостійно. Для містян створили план поетапного відключення будинків. Запоріжці на новації не нарікають.

А от у Миколаєві протягом цілого дня не працює жоден світлофор. Також удвічі зменшили кількість електротранспорту.

“Зараз такий час настав, треба заощаджувати, правильно роблять, що можна робити? Якось виживати треба. Треба трошки потерпіти, щоб світло потім було? Да. Як кажуть, щоб потім було світло”, – розповів мешканець Миколаєва Михайло.

У Рівному теж зменшили кількість тролейбусів та затвердили обмеження для підприємств. А от для населення світло поки не вимикатимуть.

“Рада оборони області затвердила перелік заходів для зниження споживання електроенергії. Так 85 підприємств мають встановили ліміти споживання електроенергії і порядок дій для ТГ, зокрема максимально зменшити споживання вуличного і зовнішнього освітлення. Електротранспорт у Рівному виходить на рівні 50 відсотків”, – заявив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

На Дніпропетровщині економити електрику вирішили за рахунок підприємств.

“Від центральної диспетчерської служби було введено графік обмеження потужності. Зранку це було 2 черги. Загальна сума 190 МВТ. На сьогоднішній час це 5 черг і близько 470 МВТ”, – розповів генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

У самому Дніпрі відсьогодні на ніч вимикатимуть світлофори та освітлення мостів. Забороняється освітлення рекламних вивісок і вітрин. За останній тиждень споживання електрики вдалося зменшити на 10 відсотків. Але цього замало. Якщо впродовж найближчих двох діб не вдасться заощадити вдвічі більше, віялових та аварійних відключень не уникнути.

“Сьогодні, коли ми говоримо про заощадження електроенергії, ми даємо змогу собі завтра мати ту саму електроенергію”, – зазначає голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Максим Беспальщук.

Юрій Пугач, Денис Розенков, Наталя Грудова та Вікторія Ковальова, “5 канал”

Читайте також: “Укренерго” просить терміново зменшити споживання електроенергії жителів 4 областей – подробиці.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *