В Україні створили додаток “єППО” для виявлення ракет та дронів: як сповістити ЗСУ про проліт повітряних об’єктів (Відео)

Після завантаження на свій смартфон необхідно підтвердити особистість за допомогою “Дії”

Допомогти у пошуках ворожих дронів та ракет тепер можуть і пересічні громадяни. IT-волонтери розробили застосунок для смартфонів “єППО”. Він дає змогу передавати інформацію про проліт повітряних об’єктів безпосередньо захисникам. На відміну від чат-ботів, зробити це можна за лічені секунди. Журналістка “5 каналу” Ольга Дунська вже завантажила собі застосунок і знає, як він працює. 

Один із розробників показує, як працює застосунок. Після завантаження на свій смартфон необхідно авторизуватися за допомогою “Дії”. Це – задля зменшення кількості фейкових повідомлень про загрози у повітрі. Після чого, “єППО” готове до використання.

“Якщо ви щось побачили, як вибух, повітряну ціль, обираєте що це, наприклад безпілотник, направляєте на рух цього безпілотники, куди ціль буде рухатися, летить, та натискаєте кнопочку, все. Підтвердити. Дані надійшли”, – каже розробник додатку.

Далі інформація фільтрується через спеціальний алгоритм, лише після цього надходить до військових.

Треба було зробити щось таке, щоб фахівці протиповітряної оборони дізнавалися про проліт крилатих ракет низьколетючих навіть тоді, коли не бачить радар. Так з’явилася ідея загальнонаціональної ідеї сповіщення “єППО”, яка призначена, щоб громадяни стали, так би мовити, оптичними локаторами і повідомили наших фахівців ППО про загрози, щоб могли своєчасно з нею впоратися та збити. Близько 6-7 секунд піде на те, щоб наша ППО побачила цю відмітку”, – пояснює координатор застосунку “єППО” Геннадій Сульдін.

Для роботи застосунку потрібно увімкнути геолокацію та інтернет – навіть не обов’язково високошвидкісний.

“Є місця, де є гори, є холми і радіохвилям там дуже нелегко. Ти натиснув на кнопку, ти просто передаєш геомітку, те, де ти знаходишся, ну і напрямок, якщо телефон кудись спрямовано. Усе, більше нічого не треба, ти виконав роль відмітки радіолокатора”, – каже співрозробник застосунку “єППО” Андрій Косяк.

Фільмувати ворожий об’єкт не потрібно, головне – якнайшвидше передати напрямок його руху. Користуватися “єППО” особливо просять жителів місцевостей зі складним рельєфом.

“Ракети огинають великі міста, і у великих містах зазвичай є ППО, відповідно, вони їх відводять. Для нас важливіше якась балочка, лиман. Навіть якщо вона над тобою пролетіла, і ти не міг її побачити, то напрямок розумієш, куди вона полетіла. Скерував, натиснув на кнопку, все”, – пояснює співрозробник застосунку “єППО” Андрій Косяк.

IT-волонтери розробляли застосунок майже пів року. Команда з майже сотні технарів працювала безплатно. Консультувалися з військовими. Особливу увагу приділили безпеці та правильній фільтрації повідомлень.

“Хтось балується, хтось тестує, тому треба фільтрувати дані і по спеціальним алгоритмам ці дані фільтруються і видаються до військових. Дані актуальні, тільки коли лунає повітряна тривога. Більше ніякі дані не зберігаються ні в якому разі, ні користувача, ні по локації чи персональні дані. Цього не існує, тож якщо русня хоче щось наробити, це некорисна інформація через пів години, її просто нема”, – зазначає співрозробник застосунку “єППО” Андрій Кривошеєв.

Застосунок уже можна завантажувати на андроїдах. У текстовому режимі ним скористалися понад 160 тисяч людей. У майбутньому розробники планують розширити його на інші мобільні платформи, а також інтегрувати в “Дію”.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, “5 канал”

Читайте також: “Ця технологія може врятувати життя сотень українців” – Порошенко в ефірі CNN закликав США та Ізраїль дати Україні засоби ППО та ПРО

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *