рашисти полюють на українську ППО, у Миколаєві ловлять колаборантів, ЗСУ продовжують деокупацію Херсонщини – про 240-й день повномасштабної війни (Відео)

Зеленський провів перемовини з американськими сенаторами щодо захисту українського неба

Захист українського неба напередодні зимових морозів та очікуваних атак ворога по енергетичній інфраструктурі – нині мета номер один для ЗСУ. А яка, натомість, мета номер один для росії? Про велике полювання, яке окупанти оголосили на нещодавнє посилення наших Повітряних сил, а ще про неочевидний позитив від переговорів Ірану та росії щодо балістичних ракет, і про нову планку, взяту під час деокупації Херсонщини – дивіться хроніку подій 240-го дня великої війни з росією – у матеріалі журналіста “5 каналу” Олексія Пасака.

Ціль номер один для російських окупантів. У повітряних силах ЗСУ розповіли, що нині у ворога – найбільше бажання – це уразити систему ППО IRIS-T. І саме тому його роботу не демонструють на загал. Комплекс протиповітряної оборони прибув із Німеччини до України лише минулого тижня. Захисники неба кажуть, що IRIS-T надзвичайно добре пройшов бойове хрещення під час останніх ракетних атак. А єдиний мінус – це те, що ця система у нас наразі лише одна.

“Ми отримаємо найближчими місяцями ще кілька пускових установок, які дещо посилять – несильно, але посилять. Комплекс має 8 пускових контейнерів. Навіть одна установка, оснащена 8-ма ракетами, – це уже доволі потужний засіб, який може знищувати повітряні цілі: ракети й БПЛА, які летять на нас останнім часом”, – розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

І є ризик, що невдовзі по українських містах цілитимуть не лише іранські дрони, а ще й іранські балістичні ракети. Утім, у ЗСУ бачать і позитивні сигнали в переговорах москви й Тегерану. Адже це підтверджує розвіддані – ворогу бракує власних “Іскандерів”. А Україні – новітніх систем ППО. В очікуванні комплексів NASAMS, які мають надійти зі США ще цього місяця – про захист неба президент України говорив із делегацією американських конгресменів.

“Хочу подякувати вам за візит. Для нас це дуже важливо, особливо зараз, в момент коли летять ракети, летять іранські дрони – такий сміливий крок представників американського суспільства, американської влади, який говорить тільки одне, що Сполучені Штати є нашим стратегічним партнером. І дякую вам за цю підтримку”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Україна хоче захистити небо – але для початку треба викрити коригувальників на землі. У Миколаєві СБУ затримала чиновника, який очолював міську похоронну службу. І в перервах між ритуальною діяльністю – здавав росіянам дані про сили оборони України та закриту інформацію з міських нарад. Трунаря-колаборанта затримали просто на робочому місці – і за присутності мера.

“Я отримав інформацію від СБУ, що директор одного з КП міста співпрацює з окупантами. Я особисто захотів бути присутній під час цього затримання, щоби подивитися цьому покидьку в очі. Тож СБУ вручила підозру цьому працівнику і затримала його. Я одразу, на тій же нараді, всім присутнім під камеру сказав і зараз повторюю, що так буде з усіма, хто посміє зрадити нашу державу. Я вважаю, що за співпрацю з окупантами – має бути найвища міра покарання. Бо за таку співпрацю ми платимо дуже високу ціну – життями ні в чому невинних миколаївців. І нехай ці пацюки знають, що ми знайдемо кожного. Слава Україні!” – наголосив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Колаборантів знайдемо, а території – визволимо. На початку жовтня керівник Херсонської обласної військової адміністрації говорив про 53 деокупованих населених пункти. Скільки їх тепер? Відповідь мають на Банковій.

“Херсонщина. Усього деокуповано 88 населених пунктів. Тут проживає 11 827 цивільних громадян. На даний час здійснюється надання гуманітарної допомоги мешканцям деокупованих населених пунктів Бериславського району”, – заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

На вільній українські землі – українські правила. Територію розміновують від смертельних сувенірів, які полишили окупанти. У селах та містечках поновлюють світло. Налагоджують мобільний зв’язок – та розчищають дороги. Загалом на Херсонщині вже прибрали 120 кілометрів шляхів.

А ЗСУ, тим часом, прибирають з української території ворога. За минулу добу ще сотня окупантів форсували українську землю на кілька метрів углиб, знищено 6 російських танків, 3 бойові броньовані машини, 2 артилерійські системи та одиницю автомобільної техніки. Також підбито ще 14 безпілотників.

Олексій Пасак, “5 канал”

Нагадаємо, від самого ранку всю Україну накрила повітряна тривога. росія продовжує тероризувати українців та закидати нашу країну ракетами.

Так, у Луцьку ракетний удар рашистів знищив об’єкт енергетики.

Як повідомляв 5.ua, у Генштабі опублікували втрати ворога.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *