Підірвати Каховську ГЕС: чи наважаться рашисти вчинити техногенну катастрофу на Херсонщині – сюжет (Відео)

Окупанти можуть знищити агрегати гідроелектростанції, що знеструмить саму Каховську ГЕС

Каховську ГЕС окупанти замінували ще навесні, нині вибухівку закладають на шлюзи та опори, – про це сьогодні повідомили у головному управлінні розвідки. Напередодні ж президент заявив, кремль готується підірвати дамбу й агрегати гідроелектростанції. А все тому, що ЗСУ підтискають русню під Херсоном, і так звана друга армія світу зазнає катастрофічної стратегічної поразки, – так дії росіян пояснюють знавці воєнної справи. Тим часом, на окупованих територіях Херсонщини колаборанти затіяли велику так звану евакуацію і, налякані, самі втікають на лівий берег. Натомість, завозять новомобілізованих. Що відбувається на Херсонському напрямку, чому панікують окупанти і чим загрожує підрив Каховської ГЕС – журналістка “5 каналу” Ірина Сисак знає.

Тримайся, Херсоне, ЗСУ вже близько! І це дуже добре розуміють загарбники. На московії заметушилися. Новий командувач російськими окупаційними військами в Україні, ледве читаючи із суфлеру текст, готує насілєніє до непростих рішень і лякає – нібито Україна збирається вдарити по греблі Каховської ГЕС.

Насправді ж підірвати агрегати і дамбу Каховської гідроелектростанції уже готові росіяни, про це заявив Володимир Зеленський. Розвідка додає, – ворог ГЕС замінував ще в квітні, а нині вибухівкою начиняють шлюзи та опори. Президент каже, – окупанти планують скоїти теракт і вже традиційно звинуватити в ньому Україну.

“Зараз усі у світі мають діяти потужно й швидко, щоб не допустити ще й такого російського теракту. Підрив дамби означатиме масштабну катастрофу”, – заявив президент Володимир Зеленський.

Дамба утримує 18 мільйонів кубометрів води. І якщо її зруйнують, то затопить понад 80 населених пунктів, здебільшого на лівому березі Дніпра. Зачепить і Херсон.

“Хвиля буде більше 5 метрів, 80 населених пунктів підтоплено. Ми повинні на весь світ говорити, що це росіяни планують робити екологічну і геноцидну катастрофу”, – заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Ще гірше – підрив греблі може залишити без води для охолодження Запорізьку атомну станцію. А також на роки позбавить такої важливої для кремля води в Крим. Прорив дамби історія України вже бачила. 1941-го совєти, за вказівкою сталіна, аби зупинити німців, зруйнували греблю Дніпрогесу. Тоді величезна хвиля води накрила частину Хортиці, потонули близько 100 тисяч цивільних та солдатів червоної армії. Нині ж підрив греблі Каховської ГЕС – більше схожий на черговІ кремлівські лякалки, бо росіяни зірвати не наважаться – щонайменше тому, що вода затопить і їхні позиції та відріже шляхи для відступу.

“Чи це акт серйозного залякування? Так, це акт серйозно залякування, це є класичний тероризм у найчистішому вигляді, суто з воєнної точки зору підривання цієї споруди не дасть їм ніякого результату, з точністю до навпаки – постраждають їхні війська, і вода до Криму буде відрізана”, – наголосив військовий експерт Петро Черник.

Єдине, на що справді спроможні, це знищити агрегати гідроелектростанції.

“Це розбалансування електроенергії, виведення з ладу самої енергопостачальної системи Каховської ГЕС це буде ще один дуже потужний удар по енергосистемі”, – наголошує депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Історіями про нібито намір українських ЗСУ підірвати греблю Каховської ГЕС, окупанти сіють страх серед місцевих. Людей закликають евакуюватися із правого берега Херсонщини на лівий. Самі ж тим часом, прикриваючись цивільними, перекидають через Дніпро техніку і військових.

І останні кілька днів, залякані маніпулятивною пропагандою, місцеві частково перебираються на лівобережжя. Але таких небагато.

“Дуже мало населення погоджується на евакуацію, більшість людей це дачники, які регулярно здійснюють перетин Дніпра на свої дачі на лівому березі”, – каже заступник Херсонського міського голови Роман Головня.

Може 2 тисячі все ж таки евакуювалися, частина це рускамір, частина налякані, не дуже розумні люди, які повірили в пропаганду. Поки що вони не вдавалися до насильницьких заходів щодо цієї евакуації, лише маніпуляція щодо можливого знищення Україною греблі ГЕС, це все розраховано на дурнів. Постраждає передусім лівий берег”, – наголошує політолог, економіст, херсонський активіст Володимир Молчанов.

Поки що так звана евакуація з Херсонщини, де, як і на всіх тимчасово окупованих територіях, режим путіна оголосив воєнний стан, відбувається добровільно. Але воєнні експерти і політики переконують – москолота проводить депортацію.

“Це класична депортація, з часів 2 світової вони вдруге це роблять. І це ще раз підкреслює, що рф кінцево перейшла межу уставлення у себе класичного фашистського режиму, а в їхньому випадку помноженого на православний фундаменталізм і на шизофренію усіх їх разом узятих. Найгірше, що може статися з людьми, вони можуть спробувати по лінії розмежування робити табори, і таким способом робити із них живий щит”, – каже військовий експерт Петро Черник.

Вже давно на лівому березі Херсонщини окупаційна місцева влада, колаборанти з сім’ями, на інший берег тікають так звані силовики. Про те, що виїжджають із міста, повідомили кілька днів тому.

“У Херсоні відсутнє будь яке цивільне окупантське керівництво. Першими тікають колаборанти, росгвардійці і фсбешники, тікають банкіри, втекли фактично російські лікарі, вчителі, таким чином в Херсоні залишаються основна маса місцевих жителів”, – каже політолог, економіст, херсонський активіст Володимир Молчанов.

Водночас, прикриваючись евакуацією цивільних із правого берега, ерефія частково вивозить і своїх військових та техніку.

“Там цілі фури колони йшли з награбованим майном і з військовими рф”, – розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Пересування уповільнила атака ЗСУ – пізно ввечері четверга українська армія завдала ударів по Антонівському мосту.

“Вогневий контроль наш, і він буде в обов’язковому порядку реалізований, вони нестимуть втрати, будуть годувати українських риб у Дніпрі”, – наголошує військовий експерт Петро Черник.

Окупанти одразу заскавуліли – нібито поцілили у цивільних. У Генштабі відповіли, коли вдарили по переправі, була майже північ, а в цей час у Херсоні комендантська година.

“Те, що на мосту в цей час не може бути цивільних, стверджують навіть самі окупанти, бо це комендантська година, і дуже суворих заходів вживають до тих, хто її може порушити. Цивільних там не було”, – зазначила керівниця об’єднаного пресцентру сил охорони та оборони “Південь” Наталія Гуменюк.

А був, зокрема загинув російський пропагандист Олег Клоков. Поранених відвезли до лікарні, де, як пишуть кремлівські телеграм каналі, їх відмовилися приймати українські медики зі словами:

Втім, казати, що росармія тікає з Херсону, нині ще рано, повідомляє Генштаб.

“На тимчасово захоплену територію Херсонської області, для поповнення втрат і посилення підрозділів на лінії зіткнення, прибуло до 2000 осіб з числа російських мобілізованих”, – зазначив речник Генерального штабу ЗСУ Олександр Штупун.

“Новомобілізовані чмобіки переїжджають на правий берег, тобто боєздатність може здатися що знизиться, але зростає чисельність”, – пояснює політолог, економіст, херсонський активіст Володимир Молчанов.

“Вони усвідомлюють, що Херсонщину потрібно буде покидати. Ми недооцінюємо їхню пропаганду, їм так там мозги промили, що мовляв українці це ще лютіше за гітлерівців, що вони направду будуть йти у бій навіть якщо не матимуть зброї нормальної адекватної”, – пояснює військовий експерт Петро Черник. 

Тому об’єктивно сподіватися на визволення Херсону без бою не варто. Попри все, українська наступальна операція на Півдні триває. І за свіжими прогнозами західних політиків та розвідок, Україна має переваги, аби синьо-жовтий прапор замайорів над Херсоном уже за місяць-другий. 

Ірина Сисак, Юрій Усік, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, окупанти замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції – Зеленський.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *