“Бандерівский”, “Байрактар” та український борщ: 20 тисяч порцій сухих супів приготували волонтери Кропивницького (Відео)

До волонтерського центру долучаються переселенці

Супи “Бандерівский”, “Байрактар”, Харчо та український борщ. 20 тисяч порцій сухих перших страв приготували волонтери Кропивницького. Харчі передають військовим і нужденним родинам, які, попри відсутність цивілізації, залишаються у своїх домівках у деокупованих населених пунктах. Процес виробництва бачили регіональні журналісти “5 каналу”. 

Юна кухарка – 9-річна Софія – переселенка з Херсону. Вона вперше прийшла до волонтерського центру допомагати мамі готувати сухі супи. Дівчинка старанно розкладає по пакетиках бирки з назвами страв. Знає на пам’ять майже усі складники у харчовому пакунку.

“Сіль, ще картопля сушена, цибулька зелена також ще лавровий лист. Допомагаю захисникам складати їжу щоб вони кушали і були здорові”, – розповідає переселенка з Херсону Софія.

У “сухому” меню – вівсяний «Байрактар», гороховий, локшиновий, пшоняний, гречаний, рисовий супи та навіть Харчо. Також два види борщу – червоний і зелений. Складники для продукції волонтери закуповують за грантові кошти та пожертви небайдужих.

У кожному мікрорайоні Кропивницького працюють координатори: розвозять свіжі овочі по домівках волонтерів, там їх сушать у духовках, а потім звозять до центру. Раз на тиждень волонтери збираються, щоб їх розфасувати. Готові набори запаює переселенка з нещодавно деокупованого Лиману – Юлія Довгейко.

“Майже усе літо я ходила сюди фасувати, була на різних локаціях, і на запайці була і на спеціях стояла, тому все спробувала. Ми це робимо для наших захисників, це ми робимо для тих людей, у кого немає можливості приготувати нормальну їжу, тому що немає газу, як в моєму рідному місті, немає газу, світла, тому де людина буде готувати? А так цей пакетик засипав у кип’яток, 20 хвилин проварив і все готова перша страва”, – розповіла переселенка з Лиману Юлія Довгейко.

67-річна Лариса Нестеренко – переселенка з Маріуполя. За зміну пакує більш як сотню харчових наборів. Жінка почала волонтерити, тільки-но евакуювалася до Кропивницького, і не кидає справу, адже вірить, що це наближає її повернення додому.

Волонтерський центр “Годуємо патріотів” почав працювати з перших днів повномасштабного вторгнення. До цього в організаторів – досвід допомоги фронту ще з 2014 року.

“На даний час ми готуємо сухі борщі і супи для хлопців, які знаходяться на першій і на нульовій лінії, а також для населення, яке знаходиться на деокупованій території, де немає можливості нормально приготувати їсти. Ці борщі і супи котрі ми виготовляємо – вони ідуть 1 упаковка на 4 літри”, – розповіла співзасновниця спільноти “Годуємо патріотів” Олена Коряк.

До приготування сухих сумішей для супів долучилися понад триста людей. Працюють дуже швидко. За кілька годин під час зйомки сюжету розфасували близько 2 тисяч пакетиків складників для смачних страв.

Олексій Меркулов, Кропивницький, “5 канал”

Читайте також: Буржуйки, генератори та протизастудні ліки: волонтери в Черкасах відкривають новий помічний сезон

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *