Гріх не багатство, а байдужість до Бога

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 24 жовтня

Вірші із Писання дуже строгі і кидають нам виклик. Коли читаєш ці уривки, то постійно ставиш перед собою таке запитання: який з цих віршів описує мій стан та мою поведінку?

Це читання можна умовно поділити на дві частини: перша описує гріховні постави (багатство, ситість, сміх), а інша вчить жити з любов’ю до несправедливості у світі. Яка різниця між першою та другою частиною? Невже учні Бога не можуть бути багатими, ситими та веселитися?

Різниця у тому, що перша група людей не слухає Слова Божого, а друга — слухає. Тому, коли я маю достаток, ситість, радість і не бачу в цьому Божої руки, не відчуваю вдячності за те, що маю, а сприймаю це як належне і вимагаю більшого, то належу до першої категорії. У Євангелії від Матея є такі Ісусові слова: Бо де скарб твій, там буде і серце твоє (Мт 6,21).

Тлумачення Біблії за Барклі зазначає, що зовсім не означає, що у кого є багатство і власність, не потраплять до Царства Божого. Це не означає, що багатство — гріх, а що воно приховує в собі небезпеку. В основі християнства лежить потреба людини в чомусь: коли в людини є багато речей на землі, то є ризик забути про Бога і стати богом для себе.

Перше, що каже Ісус, до тих, хто Його слухає: Лю­біть ворогів ваших; добро робіть тим, які ненавидять вас. При цьому Він вживає слово агапе (найвищий рівень любові; щира, справжня любов). Саме цією любов’ю Бог любить мене і тебе, адже пробачає всі переступи. Тому ми теж були такими грішниками в Його очах.

Багато суперечок викликають наступні уривки Писання: Тому, хто б’є тебе по щоці, під­став і другу; від того, хто забирає в тебе одяг, не борони й сорочки. Кожному, хто просить у тебе, — дай, а від того, хто забирає твоє, — не домагайся. Ці слова не потрібно розуміти буквально, вони не означають, що християни мають терпіти агресію чи віддавати всі речі, які в них є. Скоріше Бог хоче показати цим, що ми цінуємо речі більше, ніж дбаємо про людей, і часто ображаємося через дрібнички, з яких виникає велика образа.


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу [email protected]

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *