“Це ж не життя”: про реалії прифронтового міста-привида Красногорівки – сюжет (Відео)

Майже тисячею містян постійно опікуються

Прифронтові містечка і села під постійним ворожим вогнем. Мирні жителі, які не хочуть полишати своїх домівок, продовжують мешкати у підвалах. Міста, які російська орда перетворила на привидів. Знімальна група “5 каналу” відвідала Красногорівку разом із патрулем поліції – далі сюжет Євгенії Китаївої з прифронтового міста.

Заїжджаємо у Красногорівку. За чотири кілометри звідси – вже Петрівський район окупованого Донецька. Їдемо з поліцейськими. Вони щоденно патрулюють місто. І мало не єдині, хто не залишає наодинці людей, які не виїхали з міста. А таких тут більше тисячі.

Будь-яке звернення місцевих хлопці опрацьовують. Фіксують руйнування, розбирають завали, гасять пожежі. На їхніх плечах і евакуація, і доставка гуманітарної допомоги – найголовніше, хліба і води. Однак найбільше радіють, якщо люди погоджуються виїжджати. Лишатися у місті, яке схоже на примару, надто небезпечно. Нині ж, сподіваються знайти чоловіка живим і запропонувати йому евакуацію.

“Якщо живий і відмовиться їхати, то лишимо йому води і поїсти”, – каже поліцейський.

Заїжджаємо у двір будинків, де і має перебувати чоловік. Біля однієї з розбитих багатоповерхівок порається літня жінка. Розгрібає друзки від вибухів і припирає квітник біля під’їзду.

Валентина Михайлівна єдина, хто лишилася у своєму будинку. Ці багатоповерхівки розташовані на околиці міста і постійно потрапляють під ворожий вогонь артилерії. У квартирах немає жодного вцілілого вікна, та й людей тут майже немає. Одиниці, які залишаються у підвалах.

Вона розповідає, що вночі йде спати в підвал. А вдень, аби не сидіти без діла, жінка знаходить справу рукам.

“Товчусь біля квітів. Лад наводжу. Ну, а шо робити? Требачим-то занятися, знаєте, щоб оце все від себе відігнать. Відганяю оцей негатив, чи бог його знає як”, – каже Валентина Михайлівна, жителька Красногорівки. 

Йдемо до сусіднього будинку. Знаходимо чоловіка, якого шукала родина. Він теж єдиний у своїй багатоповерхівці.

Виїжджати чоловік відмовляється. За кілька кварталів звідси живе його батько. Щоправда, нині, через постійні обстріли, до нього дійти не може. Так само, як і Валентина Михайлівна, чоловік ночує у підвалі. Вдень, якщо тихо, піднімається до своєї квартири.

Поліцейським так і не вдалося переконати чоловіка евакуйовуватися. Лишили йому воду і продукти. Хлопці дізнаються адреси, де ще проживають люди і раз на кілька днів привозять допомогу. Їдуть у місто щодня, незалежно від того, б’є російська артилерія чи мовчить.

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева з Донецької області, “5 канал”

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти вночі завдали ракетного удару по Миколаєву. 

Нагадаємо, силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування “Південь” Повітряних Сил на Миколаївщині знищено одинадцять ворожих дронів, ще три “Shahed-136” збито іншими підрозділами Сил оборони.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *