Сучасний сканер підмічає найменші тріщинки: як відновлюють зруйновані пам’ятки архітектури у Харкові (Відео)

Після війни у департаменті архітектури мають на меті скласти віртуальний реєстр пам’яток архітектури

У Харкові почали сканувати зруйновані росіянами пам’ятки архітектури. Роблять це за допомогою спеціального 3D сканера, який придбали для Харківщини благодійники. Прилад може працювати у цілковитій темряві й підмічає найменші тріщинки. Як його використовують фахівці і що він дасть змогу відтворити – бачили журналісти “5 каналу”.

Поряд зі зруйнованою окупантами пам’яткою архітектури у Харкові – кипить робота. Замість пошкодженого асфальту – вкладають новий. Відновлення самої ж будівлі –під питанням.

Цю пам’ятку збудував у 19-му столітті перший архітектор Харкова Андрій Тон. А у липні її зруйнувала російська ракета. Тоді у міськраді казали – будівлю доведеться знести. Та на рівні області такого рішення не підтримали.

“Це пам’ятник архітектури, у нас по закону “Про збереження культурної спадщини” немає такого поняття, як демонтувати пам’ятник архітектури. Такі речі треба відновлювати. Тим паче, що будівля була красивою”, – каже представник обласного Департаменту архітектури та містобудування Дмитро Юрченко.

Нинішній стан будівлі представники обласного департаменту архітектури фіксують за допомогою спеціального 3D-сканера. Його придбала благодійна організація. Кілька хвилин сканування – і інформація про параметри будівлі – вже у планшеті.

Цей невеличкий прилад на штативі робить близько пів сотні сканів за секунду. Знімає панораму на 360 градусів. Працює у цілковитій темряві та має вбудований тепловізор.

“Необхідна ця технологія, яка більш детально передасть нам фактуру вцілілої частини будівлі та для розробки подальшої документації для реконструкції та відновлення цієї пам’ятки архітектури”, – пояснює представник комунального підприємства ХОДА Даніїл Єлфімов.

Щоби відсканувати всі нюанси будівлі, вистачило півтори години. Для більш детальної моделі об’єкт зняли з кількох локацій. Згодом знімки систематизують, почистять від зайвого та додадуть архівні фото цілої пам’ятки.

“Або приїхати проєктувальнику, виміряти кожну тріщину, розуміти, яка глибина. Або у нього одразу є 3D-модель готова, де йому не треба постійно їздити на об’єкт. Готова 3D-модель, яку він крутить і розуміє, що відбувається на об’єкті.

За такою технологією вже відсканували зруйнований музей Григорія Сковороди на Харківщині. На черзі – інші понищені будівлі, задля їх відновлення. Після війни у департаменті мають на меті скласти віртуальний реєстр пам’яток архітектури. Там зберігатимуться 3Д-моделі всіх об’єктів культурної спадщини.

Оксана Нечепоренко, Харків, “5 канал”

Читайте також: У Харкові окупанти зруйнували пам’ятку архітектури: місто обстріляли близько 4-ї ранку – включення

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *