Гільзи, розмальовані традиційним орнаментом: як і для чого майстриня з Черкащини прикрашає патрони (Відео)

Дві гільзи майстриня привезла в черкаський патріотичний музей

Біло-червоні квіти й орнаменти – традиційними візерунками Черкащини майстриня Катерина прикрашає стріляні гільзи. Раніше такими узорами розмальовували скрині. Тепер національний розпис розквітає на залишках зброї, яка вже послугувала для захисту українців.

Один снаряд можна розмалювати за день, каже Катерина. Зброю замість полотна використовує ще з 2014-го. Ці гільзи на розпис передав їй черкаський військовий.

Катерина каже, що своїми малюнками перетворює зброю на мистецтво.

“Гільза – це такий інструмент, який завдає дуже багато болю всім людям, всім українцям. Складно і водночас просто, бо я вже знаю, що цей снаряд точно не зможе нікого вбити і нашкодити. Квіти допомагають знешкодити знаряддя вбивства, бо квіти – символ життя і білий колір – символ миру”, – пояснює майстриня.

Свої роботи роздає на аукціони та для виставок. А ці дві гільзи привезла в черкаський патріотичний музей, уквітчати їх замовив власник музею Олексій Святенко.

Гільзи стали частиною експозиції з більш як тисячі експонатів. Перші тут з’явилися ще з початку російсько-української війни.

У музеї в кожного експоната своя історія, їх Олексій знає всі, адже сам привозив. І розповідає під час екскурсій усіх охочим. Ці гільзи були використані у бою проти окупантів. Олексій каже: військові на позиціях потішили, що то був дуже вдалий бій, ЗСУ дали добрячого відкоша ворогу і ніхто зі своїх не постраждав.

“Після війни завжди є спокій, є якісь добрі речі. Так само і смерті, хтось вмирає, хтось народжується, ці речі, які з’являються в музеї, вони спонукають людей і мене розуміти, що ми повинні іти вперед”, – наголошує власник патріотичного музею.

А в Катерини в планах домалювати найбільший снаряд. Його відправить на благодійний аукціон у Польщу.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Нагадаємо, активісти перетворюють уламки російської зброї на артоб’єкти і збирають гроші на ЗСУ. Аукціон-виставка під назвою “Незламні” стартував 22 жовтня. Його організували низка громадських об’єднань у співпраці з “Фондом Порошенка”. Придбати можна унікальні експонати – це трофеї українських воїнів з поля бою, які розмалювали українські художники.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *