Домедична допомога на полі бою: як проходять тренінги у Львові ‒ сюжет (Відео)

Навчають учасників тренінгу інструктори добровольчого медичного батальйону

Рятувати життя під обстрілами. У Львові медиків-добробатів та усіх охочих навчають азів домедичної допомоги. Базовий курс триває два дні. Евакуйовувати пораненого з поля бою, перевірити дихання та зупинити кровотечу учасники відпрацьовують в умовах, наближених до бойових. Надавати домедичну допомогу у воєнний час має вміти кожен, переконані інструктори тренінгу.

На підлозі ‒ манекен у бронежилеті та касці. Довкола умовного воїна учасники тренінгу уважно спостерігають, як правильно надавати домедичну допомогу пораненому. В умовного пораненого ‒ травма ноги та кровотеча. Завдання для учасників тренінгу ‒ оперативно надати домедичну допомогу лише тими медикаментами та засобами, які є в особистій аптечці військового.

“Надання допомоги на полі бою, в так звані “червоній” зоні, відпрацювання вже пораненого в “жовтій” зоні, умовно безпечні. По-перше, зупинка масивних кровотеч, перевірка дихальних шляхів, дихання, і опрацювання інших поранень”, ‒ каже член медичного добровольчого батальйону Олег Цвєтков.

Надавати допомогу на полі бою учасники тренінгу практикують на вулиці. Для них влаштовують умови, наближені до реальних. За легендою, під час боїв у промзоні є поранені. За кілька хвилин медик має евакуювати бійця з-під обстрілів у закинуте приміщення та надати допомогу. Рятує пораненого учасниця тренінгу Христина, парамедик медичного батальйону “Госпітальєри”. На тренінги прийшла, щоб удосконалити свої вміння. Надавши домедичну допомогу, Христина зв’язується з командиром та викликає евакуацію.

“Взагалі я хотіла покращити свої знання, щоб ефективно рятувати бійців, я повторила те, що я знала, але більш ефективно і комплексно відпрацювала, і те, що раніше не опрацьовувала, це якраз умовній симуляції бойових умов, рятування бійців”, ‒ повідомила учасниця тренінгу Христина.

Навчають учасників тренінгу інструктори добровольчого медичного батальйону. Раніше команда виїжджала на ДТП, нині ‒ на місця обстрілів.

“Половина нашого особового складу ‒ люди з медичною освітою, частина ні, але їхній досвід з надання допомоги він є величезним. Це ті люди, які опиняються в місті, де стався інцидент, опиняються там першими, допомагають зробити місце безпечним, уникнути додаткових жертв, зустріти екстрені служби, допомогти у транспортуванні та евакуації”, ‒ підсумував координатор добровольчого медичного батальйону Денис Єфімов.

Базовий курс домедичної допомоги триває два дні. Інструктори навчають усіх охочих. Тренінги організовують і для військовослужбовців, безпосередньо у зоні бойових дій, щоби кожен знав, як урятувати себе чи свого побратима.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: У київському метро провели майстер-класи з домедичної допомоги – як це було 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *