Розарій на вівторок: Господи, торкнися наших ран і принижень

Дай мені помічати, коли інша людина не має сили покликати. Покажи мені, як бути поряд, як слухати, як пити разом із чаші безпорадності. Як любити…

Історії зі Скорботної частини Розарію могли вже стати для нас звичними, якщо ми досі не помітили, що вони розповідають про неймовірне насильство, жертвою якого ніхто не повинен бути. Якщо ми повіримо тій частині себе, яка призвичаїлась до болю і навчила не відчувати його, — в нас ніколи не проросте співчуття.

Серце, яке через страждання залилося гіркотою, а потім закам’яніло, не зможе пройнятися тим, що когось кривдять. Тільки живе серце здатне співчувати й діяти, щоб кривди було менше.

Тому, коли ми починаємо роздумувати над цією частиною, варто на мить зупинитися і перевірити, який образ Бога веде нас по ній. Того, який режисирує насильство і не має нічого спільного з християнством, — чи того, який прийняв випробування жорстокістю й злом, щоби сказати, що так не можна робити нікому. Більше того, Він сам стає найближчим до тих, хто зазнає страждання в різних його проявах: фізичних, емоційних, психічних або духовних.

Хочу відчинити наші серця на співчуття.

 

Таємниця 1. Молитва в Гетсиманському саду

Ви, мабуть, знали ще раніше, що разом зі стражданням приходить велика самотність. Світ, наповнений людьми, Бог — усе здається таким далеким, коли те, що відбувається, просто не вміщається в голові. Забагато і заважко. Пітніють руки. Охоплює паніка. Порожній голові відомо тільки те, що немає алфавіту, з літер якого можна скласти відчайдушне благання про допомогу хоч до когось.

Дякую Тобі, що Ти просив про підтримку. Що взяв до Гетсиманського саду апостолів. Що показав: можна потребувати підтримки. І навіть якщо інша людина «засне», не зрозуміє і не знатиме, як допомогти, я можу прийняти присутність.

Ти кажеш, що хоч би було невідомо як важко, Ти ніколи не заснеш ані задрімаєш, коли біль заповнює мене по вінця. І коли я йому повірю, що Тебе поруч зі мною немає, Ти скажеш голосом, чистим, як світанок: «Я є».

Дай мені помічати, коли інша людина не має сили покликати. Покажи мені, як бути поряд, як слухати, як пити разом із тим, хто страждає, із чаші безпорадності. Як любити.

 

Таємниця 2. Бичування Ісуса Христа

Ти так делікатно покладав руки на людей. Щоб їх лікувати, підводити, підбадьорювати. Ти був таким чутливим до дотику, аж відчув, що хтось торкнувся Твого одягу. Ти не дозволив натовпу закидати ту жінку камінням. Ти непокоївся, коли люди були голодні, й боявся, що ослабнуть у дорозі.

Ти був близький до потреб людського тіла. Ти так турбувався, щоб захистити його межі. Я думаю про це, коли на Тебе падає град ударів бича. Коли Ти не маєш, де сховатися від жорстокої сили.

Будь ласка, торкнися ран і принижень людей, яких штовхали, терзали та били. Дорослих і дітей. Допоможи віднайти власну гідність тим, чиї межі були (можливо, не раз) порушені насильством, зокрема сексуальним.

Тим, хто погодився, що до них можна так ставитися, і що Ти це дозволяєш. Допоможи їм разом із Тобою оплакати драму їхньої беззахисності, покинутості й розчарування в людях.

Я знаю, що Ти є, — коли кладу комусь руку на плече, коли обіймаю дитину, коли торкаюся з любові.

 

Таємниця 3. Коронування терновим вінцем

Один стікає кров’ю, а інший сміється. В одного зв’язані руки, а інший на нього плює. Неможливо зрозуміти, як беззахисність замість співчуття викликає жорстокість і висміювання.

Будь ласка, Ісусе, увійди в історії приниження та ганьби. В мої та кожного, на кого дивилися лихим оком. Чиї уразливі частинки було пошматовано і виставлено на загальний огляд із насмішкою, лицемірно і немилосердно.

Покрий люблячим поглядом те, що було в мені розтоптане і показане в кривому дзеркалі. Допоможи побачити, як Ти одягаєш мене в блискучі білі шати й корону Твоєї дитини. Дай мені знайти розраду в тій правді, що приниження говорять не про мене, а про тих, хто не вміє поводитися по-людськи.

Підтримуй мене своєю люблячою присутністю, щоб я ставала на захист людей, яких висміюють і відкидають. Щоб я огортала близьких цінуванням і одягала їх у повагу, шануючи їхні заслуги. Щоб уважно берегла гідність дітей, які довго пам’ятають сором, і дорослих навколо мене.

 

Таємниця 4. Ісус несе хрест

Ти до останнього каменя й зернятка на дорозі пізнав, що таке виснаження аж до втрати сил. Ти відкрито докоряв фарисеям, що вони обтяжують людей непосильними тягарями; врешті-решт, вони поклали на Твої плечі всі тягарі світу. Ти прийняв цей тягар із любові до мене, щоб я не засумнівалася, коли світ валитиметься мені на голову в різні моменти життя, — що Ти знаєш, як це.

І для того, щоб я знала, що я не заважка для Тебе, що я не «клопіт». Ти не боїшся моєї ваги і ваги моїх проблем, зруйнованих стосунків і всього того, чого я не вмію.

Ти приходиш, щоби ставало легше. Щоб я віддала Тобі свій тягар. Щоб могла не очікувати від себе неможливого. Учитися нового. Подивитися зі згодою на те, що потрібно залишити, бо це забирає моє життя.

Пильнуй мене, щоб я нікому не казала: «Такий твій хрест» або «Це воля Божа». Захисти мене від власної байдужості, яка робить нечутливою і внутрішньо вбиває. Вчи мене раз по раз, що співчуття — це звільняти інших від тягарів.

 

Таємниця 5. Смерть Ісуса на хресті

Якби я колись забула, що моє життя цінне, — нагадай мені, що Ти для мене зробив. Ти напевно любив своє життя. Мав улюблені куточки. Найближчих людей. Улюблені смаки й пори дня. Почуття сенсу існування. Невичерпний запас енергії, щоб давати людям надію.

І все ж таки Ти помер за мене, з тієї ж самої любові, через яку Ти для мене народився. Коли я думаю, що вже ніщо не має сенсу, — Ти дивишся мені в очі, і я знаю, що не можу так легко капітулювати.

Коли я думаю, що моє життя не має особливого значення, Ти усміхаєшся з недовірою і показуєш на своєму тілі пам’ятки про те, як Ти викарбував мене на обох своїх долонях. Відкрив серце. Коли мене пригнічує зло, яке не раз походить із моїх же добрих намірів, Ти кажеш: «Не бійся, Я все витерпів. Допоможу тобі навчитися іншого».

Дай мені так, як Ти, занурюватися у близькість. Говорити до близьких відкритим текстом. Вимовляти такі беззахисні і сміливі слова. «Ти важливий для мене». «Люблю тебе». «Сумую за тобою». «Пробач мені». «Не знаю».

Переклад CREDO за: Малгожата Рибак, Aleteia

Читайте також:
Розарій на неділю. Світ чекає на любов, зокрема — мої близькі

Розарій на понеділок. Молитва, повна прихованих скарбів

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *