Ріші Сунак став новим прем’єром Британії і вже виступив зі своєю першою промовою: що це означає для України ‒ сюжет (Відео)

На передвиборних перегонах влітку він був одним із фаворитів на посаду прем’єра

Ріші Сунак офіційно став прем’єр-міністром Великої Британії. Його вже прийняв у себе король Чарльз ІІІ і доручив сформувати уряд. У своїй першій промові Сунак уже оголосив пріоритети свої роботи. Якою буде політика нового прем’єра та що його перемога означає для Великої Британії та України, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Ріші Сунак, у минулому міністр фінансів, став 57-м прем’єром Великої Британії і вже третім за цей рік. Після прийому в короля Чарльза ІІІ він виступив на Даунінг-стріт, 10, зі своєю першою промовою на посаді глави уряду. Своїм пріоритетом Сунак назвав відновлення економіки та боротьбу з енергетичною кризою, яку спровокувала, зокрема, путінська війна проти України. А також пообіцяв не припускатися помилок попередників і відновити довіру до уряду.

“Наша держава зіткнулася з глибокою економічною кризою. Наслідки коронавірусу досі даються взнаки. Війна путіна проти України дестабілізувала енергетичні ринки й ланцюжки поставок по всьому світу. Питання економічної стабільності й довіри стануть ключовим завданням нового уряду. Це означає, що будуть складні рішення. Я об’єднаю нашу державу не словами, а діями. Я працюватиму день і ніч, щоб забезпечити наш народ. Новий уряд буде чесним, професійним та відповідальним в усьому. Довіру завойовують ‒ і я завоюю вашу”, ‒ сказав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

На передвиборних перегонах влітку він був одним із фаворитів на посаду прем’єра. Але йому так і не вдалося обійти Ліз Трасс. 20 жовтня вона подала у відставку, не виправдавши сподівань однопартійців. Трасс пробула на посаді прем’єр-міністерки найкоротший термін ‒ лише 45 днів. Крім того, вона стала останньою главою уряду, яку затвердила королева Єлизавета II. Залишаючи прем’єрське крісло, Трасс заявила: Україна має перемогти, а Британія ‒ допомогти їй у цьому і зміцнити заодно свою оборону.

“Демократії повинні бути в змозі забезпечити й захистити власний народ. Ми повинні перемогти автократичні режими, де владу тримають у своїх руках кілька людей. І зараз ми повинні як ніколи підтримувати Україну в її хоробрій боротьбі проти путінської агресії. Україна має перемогти, а ми маємо і далі зміцнювати оборону нашої країни”, ‒ наголосила прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс.

Напередодні опонентка Сунака ‒ Пенні Мордонт зняла свою кандидатуру. Також відмовився змагатися за крісло прем’єра і колишній голова уряду Борис Джонсон. З перемогою Сунака вже вітають світові лідери.

“Вітаю Ріші Сунака зі вступом на посаду прем’єр-міністра Великої Британії! Разом ми продовжимо працювати над вирішенням усіх питань, які постали перед нами. Зокрема це стосується війни в Україні та її наслідків для Європи та всього світу”, ‒ зауважив президент Франції Емануель Макрон.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн ствердила: “Вітаю з перемогою та призначенням на посаду прем’єра! В ці складні для Європи часи ми розраховуємо на міцні відносини з Британією для захисту наших попередніх домовленостей та спільних цінностей!”.

Ще під час прем’єрських перегонів улітку Сунак заявив, що якщо його оберуть, перший закордонний візит він здійснить до Києва. Як і його попередники по консервативній партії, він підтримує Україну. Обіцяє зберегти зовнішньополітичний курс Джонсона і Трасс та збільшити допомогу нашій державі. Британія є ключовим партнером України в поставках озброєнь ще від початку повномасштабного вторгнення. Ймовірно, в уряді Сунака збереже свою посаду Бен Воллес, міністр оборони, який також є вірним прихильником України.

Лилик Віталій, “5 канал”

Читайте також: Чарльз III офіційно призначив Ріші Сунака прем’єр-міністром Великої Британії

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *