Щоб рятувати тяжких пацієнтів: що відомо про унікальний шпиталь-автобус, який отримала Черкащина ‒ сюжет (Відео)

Автобус використовуватимуть і для перевезень поранених військових між закладами

Щоб рятувати тяжких пацієнтів, Черкащина отримала реанімаційний автобус. Таких в Україні два. Ще один на Львівщині. Пересувна реанімація необхідна, щоб транспортувати тяжких пацієнтів, зокрема в критичному стані. Її використовуватимуть і для перевезення поранених військових.

Щоби підняти та спустити лежачих хворих, в автобусі є ліфт. Фельдшери показують, як це працює на манекені. Його з ношами фіксують механізмом та рухають разом з усім під’єднаним реанімаційним обладнанням. Якщо треба додаткове обладнання для транспортування ‒ багажний відсік заповнений.

“У наших швидких є один щит, одні ковшові ноші і одне місце для потерпілого, розумієте, тут задіюються три особи для надання одному допомоги, а тут три особи можуть надавати допомогу двом-трьом і транспортувати”, ‒ зазначив фельдшер медицини невідкладних станів Дмитро Нехаєнко.

Автобус-шпиталь черкаська екстренка отримала від МОЗу України. Це благодійна допомога від іноземних партнерів. Щоби працювати на такому, черкаські медики проходили тижневе навчання у Польщі. Одночасно в цьому автобусі можуть перевозити п’ятьох реанімаційних пацієнтів на ліжках і ще вісьмох з легкими травмами у кріслах. Двох із них є можливість тривалий час тримати на штучній вентиляції легень, ще двоє лежачих будуть підключені до всіх реанімаційних апаратів, крім кисню, п’яте ліжко встановлюють за потреби. Медики швидкої кажуть, перебування всі хворих в одному автобусі значно полегшить перевезення.

“Чотири лежачих, от вам і чотири автівки, в кожній по водію, це як мінімум 4 водія, в кожній мінімум по 2 медичних працівника. Тут має знаходитися два водія плюс 5 медичних працівника ‒ це 7, всі потерпілі в одному автобусі. Ще якщо сидячих брати в автомобіль швидкої, то там важче буде, а тут легше”, ‒ додав Дмитро Нехаєнко.

Лікарня на колесах їде дуже м’яко, каже водій, тут гарна амортизація, тож на поганій дорозі можна не хвилюватися, що пацієнта зайвий раз колихатиме.

“Треба дуже обережно їхати, по наших дорогах, де дороги не сильно, дуже обережно треба, бо хворі бувають різної тяжкості, є такі, що не можна, помаленьку, а є такі, що швидше, це треба слухати, які лікарі будуть вказівки давать, там швидше чи менше на ямах”, ‒ повідомив водій Юрій Білич.

Директор черкаської екстренки розповідає, автобус використовуватимуть і для перевезень поранених військових між закладами.

“Мовою автолюбителя цей мобільний шпиталь як Бентлі. Таких автобусів у Європі всього два. В автобусі можна надавати будь-яку допомогу, фактично крім операційної, можна везти будь-якої тяжкості пацієнта на будь-які відстані. Ми можемо брати тут пацієнта і везти, умовно, у Францію або по Україні, це автобус, він потрібен не тільки в цей час, а й у мирний час ‒ це стовідсотково”, ‒ підсумував керівник Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Фесун.

Днями автобус поїде у своє перше відрядження.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: Більш як місяць на зміні під дулами окупантів: історія медиків швидкої Іванкова, що на Київщині

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *