“Кожні руки потрібні”: в Одесі навчали рятувальників-добровольців шукати людей під завалами (Відео)

Відпрацьовують свої навички і кінологи

Добровольці-рятувальники тренуються швидко встановлювати великий намет та розгортати польову кухню. На масштабних пожежах чи руйнуваннях оперативникам доводиться працювати десятки годин, тож місце перепочинку та їжі необхідне. До війни Ярослав працював іноземним гідом, водив туристів по горах. Тож одним з перших взявся встановлювати намет.

“Зараз з цими подіями подумав, що знадобляться якісь мої вміння. Схожий намет ставиться як зимовий туристичний великий шатер, так само по колу треба палки вставляти, а потім відтягувати трошки”, – каже Ярослав Рачинський.

Далі добровольцям показують, як правильно вдягати кисневі балони.

Професійним рятувальникам кисню у балоні зазвичай вистачає на 40 хвилин роботи. Інструктори пропонують добровольцям самостійно спробувати обладнання.

“Основна мета, щоб перші люди зрозуміли, яка це робота, яка вага, у разі чого, щоб розуміли як рухаються пожежники, що вони бачать, а що ні”, – пояснює керівник асоціації добровільних рятувальників України Сергій Перов.

У багатоповерхівці, де за легендою навчань можуть бути постраждалі, добровольці заходять втрьох. Вчаться шукати людей та як пересуватися в небезпечній будівлі.

“Це дуже важко: і дихати, і нести балон. Балон має мало повітря, нам казали на 40 хвилин. Я так розумію, треба навчатись контролювати своє повітря”, – зауважує Володимир Лебедєв.

Відпрацьовують свої навички і кінологи. Їхні вихованці мають знайти під завалами умовно загиблого та п’ятьох постраждалих та зазначити місце їхнього перебування.

Буквально на перших хвилинах собака на прізвисько Шелбі знаходить умовного постраждалого. Шелбі тренує Вікторія вже рік. Каже, головне зрозуміти сигнали, яка подає собака.

“Ми їх там вчимо лягти, хтось гавкає, хтось лягає, хтось починає рити, вона лягає, хоча хотілося б, щоб вона гавкала, вона маленька, може залізти всюди, але ось щось їй не подобається, гавкати”, – розповідає Вікторія.

Утім впоратися із завданням швидко – вдається не всім.

“Досить складна робота тому, що серед натовпу народу собака повинен все-таки відрізнити того, хто в біді”, – зазначає інструкторка–кінолог Ребекка Богомільска.

Добровольці тренуються також екстрено евакуйовувати поранених та самих рятувальників з висоти.

“Очікується обвал будівлі і немає змогу покинути будівлю через драбину й іншими способами, ми використовуємо аварійний спуск”, – каже інструктор Віктор Аренкін.

Добровольці-рятувальники почали вчитися наприкінці літа. Цього разу відпрацьовували сценарій порятунку людей в умовах війни взимку.

“Кожні руки потрібні і при будь–якій надзвичайній ситуації, якщо ці руки правильно навчені, вони знають, як то все організувати, думаю, то дуже велика допомога нашим рятувальникам, які сьогодні роблять дуже велику роботу в умовах війни”, – наголошує начальник добровольчого формування цивільного захисту Одеської міської ради Олександр Полохач.

Тренувалися добровольці-рятувальники до пізнього вечора, аби відпрацювати навички, зокрема, в темряві.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса. “5 канал”.

Читайте також: Рятують людей на річці Дніпро: 7 маріупольських рятувальників переселилися до Черкас та влаштувалися працювати в ДСНС

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *