Обстрілюють не взимку, а вже – Мартін Брест пояснив останні удари рашистів по об’єктах критичної інфраструктури (Відео)

Блекаут – одна з найстрашніших криз, страшніше тільки бойові дії

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська і ветеран АТО, письменник, менеджер проєктів ДК “Укроборонпром” Олег Болдирєв, більш відомий як Мартін Брест, обговорили, чому рашисти в жовтні почали обстрілювати об’єкти критичної інфраструктури, хоча анонсували раніше, що робитимуть це взимку, щоб нас “заморозити”. 

“Люди сміються, що вони б’ють по наших інфраструктурних об’єктах, у нас виключають світло. І от люди шуткують, що ви там запустили – і в нас на 6 годин світло пропало. Дивіться, чому вони б’ють по нас уже в жовтні? – вони вибивають наш фонд запчастин”, – говорить представник “Укроборонпрому”.

“От зараз у нас є трансформатор, прилетів “Шахід” і підірвав його. І його замінили новим трансформатором, але рано чи пізно трансформатори закінчаться. Ми зможемо за кордоном купити новий трансформатор, але рівні робіт, який треба провести, щоб встановити новий,по-іншому підвести повітряні лінії, по-іншому розташувати, іншу марку масла залити, бо в трансформаторі масло. Це дуже великий обсяг робіт порівняно із простою заміною трансформатора”, – говорить Мартін Брест.

І додає, примарним плюсом є те, що буде замінено парк старих радянських трансформаторів, мінус – це те, що убивається фонд запчастин енергетики.

“А ви дивіться, в енергетиці не створювався ніколи фонд запчастин, тому що це дуже дорого. І я би рекомендував людям замислитися, що чому в нас сьогодні не було прильотів, але саме сьогодні “Укренерго” і ДТЕК сказали, що будуть кілька днів дуже сильні відключення”, – говорить експерт.

Мартін Брест пояснив, що ми не можемо оцінити роботу енергетиків, бо не бачимо її, але вони  працюють, як рятувальники на визволених від окупантів територіях. Запасу електроенергії нема і не може бути, бо немає акумуляторів та систем такого розміру. Тому енергетика працює, як сполучені посудини, якщо десь “дірка”, то рівень падає.

“Пишаюся, що в нас є такі енергетики… От дивіться, все зійшлося на пульт і з нього регулюється – і пульт підірвали. І як диспетчерам регулювати всю енергосистему всієї країни? – в телефонному режимі. І поки що нам вдається, бо відключення 5-6 годин”, – говорить Мартін Брест.

І пояснює, що було б, якби світло нам вимкнули б на довше: “Якщо світло в Києві вимкнуть на три доби, через три доби я вам не раджу виходити на вулицю зовсім. Просто сидіть удома. Блекаут – це прийняття людьми того, що далі буде ще гірше. Поліція не впорається, бензину нема. Блекаут – одна з найстрашніших криз. Страшніше тільки бойові дії. На електриці тримається вся країна. Якщо холодно, то можна ще якось зігрітися, пічку розтопити, але якщо немає електрики – будь-які акумулятори сядуть. Три доби і, вибачте, буде жопа. Тому я тільки сиджу і думаю, що хлопці і дівчата з енергетики, дякую вам дуже”.

Як повідомлялося, у понеділок вранці, 17 жовтня, російські терористи атакували Київ дронами-камікадзе. Чотири влучили в об’єкти інфраструктури, один із них – у житлову багатоповерхівку.

Раніше стало відомо, що у столиці перекрито дорожній рух між Хрещатиком і цирком. Там гасять пожежу в офісній будівлі, яка загорілася після ранкового “прильоту”.

Після удару по житловому будинку в Києві відомо про п’ятьох загиблих, чотирьох постраждалих і 19 врятованих. Зокрема двоє із загиблих – молода пара, жінка була вагітною

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *