“Аварійна” скринька: як кияни готуються до можливого застрягання у ліфті під час вимкнення світла (Відео)

Вміст пакунків здебільшого однаковий, утім у кожному будинку додають щось нове

Маленька коробка на підлозі ліфта. Цей пакунок може стати рятівним. Ліхтарик, перекус, вода, заспокійливі та інше. Усе це пан Єгор поскладав у ящики, їх розставив у ліфтах свого під’їзду.

“Я зрозумів, що це ж я не тільки для людей роблю, а й для себе. Я будь-якої миті можу і сам застрягнути. У нас якраз напередодні чоловік один застряг. Це був кур’єр. Він щось привіз. Десь до 2 годин там сидів, поки не приїхала аварійка і не дістала його”, – розповідає Єгор Прищепкін.

Через російські атаки країна заощаджує світло. Струм у будинках вимикають – ліфти зупиняються. Ризик застрягнути – великий. Саме тому українці у різних містах заходилися ладувати рятівні коробки.

“Я сама застрягала у ліфті. Буквально від думок до реалізації минула доба. Найдовше я чекала ліхтарик, який я замовила. Я маю проблеми з цурком, то я додала трохи солодощів. Але це така професійна, скажемо так, деталь”, – пояснює Юлія Дякун.

Вміст пакунків здебільшого однаковий. Утім у кожному будинку додають щось нове. Хто книжки, аби час очікування минав швидше. А хтось забавки.

“Комусь може стати зовсім недобре. І щось треба робити. Не щось, а кудись. І тоді ми будемо використовувати ці пакети”, – зауважує Тарас Логгінов.

Ця родина готує рятівні пакунки для свого будинку. Розповідають: такі пакети – не лише про безпеку. Війна згуртувала сусідів.

“Ми стали спілкуватися більше. Усміхаємося один одному. Це згуртовує дуже сильно. Хоча, здавалося б, не дуже гарна нагода. Люди хочуть одне одного підтримати”, – переконує Людмила Логгінова.

“Ми спілкуємо у чатах частіше. Ми спілкуємося у дворі. У ліфтах, коли їдемо”, – каже Оксана Списовська.

“Це дуже добре, що у ліфті є коробка з необхідними речами, коли ти у ліфті один”, – вважає Олексій Списовський.

А от у будинку пані Олександри експеримент не вдався. Але киянка не здається.

“Вирішила поставити дві коробки. Два ліфта у нас – вантажний і звичайний. І ось такий експеримент провести, чи вистоїть вона. Ну вже на ранок наступного дня коробки не було однієї. А другу – там залишили лише сміттєвий пакет і книжечку”, – скаржиться Олександра Бузько.

Зайвим не буде. Так фахівці комунальної галузі коментують ініціативу мешканців. Але додають: ставити пакунки по всіх ліфтах не варто – все за бажанням самих мешканців.

“За пів години поки звільнять людину з нею нічого не трапиться. Вона не помре з голоду, пити так само можна почекати. Єдине – це певні панічні атаки. У принципі ідея хороша. Вона задумана добре, з піклуванням про сусіда свого найближчого”, – наголошує фахівчиня у галузі ЖКГ Христина Ненно.

Усіма ліфтами, додають фахівці, керують диспетчери. І саме вони перед відімкненням світла мають зупиняти підіймачі. Обов’язково перевіривши, чи є хтось усередині. Ідеальний сценарій – за хвилин 10 до вимкнення струму. Але це за умови, якщо все йде за планом. Якщо світло виключають аварійно, то ризик застрягнути у темному зимному ліфті нікуди не зникає.

Сергій Барбу, Ганна Кудрявцева, “5 канал”

Нагадаємо, напередодні центральні області та столиця України зазнали жорстких обмежень електроенергії. Через нічну атаку виник дефіцит потужності у 30%

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *