Допоможуть зберегти врожай: аграрії Чернігівщини отримали рукави для зберігання зерна ‒ сюжет (Відео)

Зберегти зерно України ‒ означає подбати про продовольчу безпеку світу

Зберегти врожай просто неба. Для низки українських аграріїв це стало реальністю, бо Україна отримала рукави для зберігання зерна. Це програма від продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) спільно з Міністерством аграрної політики України. Першу партію рукавів отримали аграрії Чернігівщини, де через російське вторгнення населені пункти і зерносховища, зокрема, були значно зруйновані. 

Замордоване поголів’я корів, спалена сільгосптехніка, зруйновані складські приміщення і ангари для зберігання врожаю. Таким своє фермерське господарство після деокупації села побачив фермер із Чернігівщини. Григорій Ткаченко, як і багато українських аграріїв, нині у скрутному становищі, бо ж частину врожаю не берегти у нинішніх умовах.

“Умовно 3 тисячі тонн зернової продукції і навіть, якщо помножити це умовно на 4 гривні ‒ це 12 мільйонів. Це страшні гроші, і, якщо господарське підприємство не зможе зібрати врожай і довести його до нормальних умов ‒ ну це банкрут!”, ‒ зазначив керівник фермерського господарства “Напорівське” Григорій Ткаченко.

Пшениця набралася вологи від дощів, зіпсувалася та проросла. Такі проблеми у фермерів, які не мають сховків для врожаю. До вторгнення рашистів Україна мала потужності для зберігання близько 75 мільйонів тонн зернових. Нині частина площ знищена або ж в московитській окупації. Як наслідок ‒ 15 мільйонів тонн збіжжя просто ніде сховати.

“В минулому році не було військових дій, перебоїв з електроенергією, стабільно працювали сушки, елеватори, навантаження було на підприємства. Але не таке навантаження як на сьогоднішній день”, ‒ додав Григорій Ткаченко.

Зберегти зерно України ‒ означає подбати про продовольчу безпеку світу. Тож міжнародні донори, Офіс продовольчої та сільськогосподарської організації ООН спільно з Міністерством аграрної політики, втілили програму допомоги фермерам. Видаватимуть спеціальні рукави для зберігання зерна, які можна розташувати навіть просто неба. Перша партія рукавів для зберігання зерна уже відвантажується, їх отримають перші 12 фермерських господарств Чернігівщини. Ця область дуже постраждала від російських обстрілів. І ці рукави допоможуть фермерам зберегти їхній урожай.

Реєстрація фермерів та розподіл рукавів і техніки відбувається через державний аграрний реєстр. По тому, ті з аграріїв, хто отримали устаткування, на місцевому рівні почергово використовуватимуть спецтехніку для завантаження збіжжя.

“Загалом плануємо отримати 35 тисяч таких рукавів для зберігання зерна, що забезпечить потребу у зберіганні близько 7 мільйонів тонн”, ‒ запевнив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Голова Офісу продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні П’єр Вотьє ствердив: “Також це стосується і міжнародного рівня безпеки харчування. Оскільки зерно, яке виробляється в Україні ‒ воно йде до країн Африки, Близького Сходу та інших країн. Також я хотів би подякувати українським фермерам та асоціації фермерів України, які тим не менше продовжують працювати в таких складних умовах”.

Рукави і техніка, які надані програмою здебільшого виготовлені в Україні. Тож в аграрному міністерстві радіють: це ще й допомога економіці країни у скрутні часи. А це рукави для зберігання зерна на полях. Всередині вже законсервоване збіжжя. Там воно зберігається, і витримає і люті морози і спеку. І при цьому не зіпсується.

“Коли настануть сприятливі умови не буде перебоїв з електропостачанням, вирівняється цінова політика на енергоносії на газ, то цю продукцію можна буде виймати з рукавів і доводити до міжнародних норм, чистоти насіння. Це соломинка за яку хапаються аграрії і надзвичайно важлива річ”, ‒ підсумував Григорій Ткаченко.

У Міністерстві аграрної політики зазначають: ця програма допомоги фермерам не забезпечить зберігання всього українського збіжжя. Водночас анонсують програми від інших донорів, завдяки яким, сподіваються, таки буде вирішена проблема збереження українського зерна.

Олена Рибінська, Ігор Костюк, Чернігівщина, “5 канал”

Читайте також: Україна пропонує ООН розширити “зернову угоду” і збільшити експорт – Зеленський 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *